lördag 19 maj 2007

Fixa tak - del 2

Lika strålande väder nästa dag. T var uppe med tuppen och grejade. Tarzan testade även han att klättra på stegen. Det gick bra tydligen, för efter ett par försök fick T sällskap på taket. Hur får man ner en
rottweiler samma väg, dvs via stegen? Fråga Mr T, för vi fattar det fortfarande inte...

Underlagspappen kom på i rasande tempo och hammarslagen ekade över nejden. Sedan var det dags att få dit takpappen. Fyra rullar om 50 kg skulle upp på taket och om jag ska vara ärlig, så var det T som fick göra det slitgörat.

Fram med gasolen och brännaren. Yxor, pulversläckare, brandfilt och vattenslang bars upp. Man vill ju inte bränna ner taket när man precis har lagat det. Några timmars arbete och taket låg på plats. Vi hann precis bära ner alla verktyg innan de första regndropparna kom.

fredag 18 maj 2007

Första barhänget i Rucklet!

Så var det äntligen avklarat, baren är invigd! Har man en bar, måste man väl för sakens skull, testa att hänga i den åtminstone en gång innan den rivs? När karlarna hade utfört sitt hårda arbete på taket, ätit en rejäl middag, var det såklart dags för lite whisky i baren.
Självutnämnd bartender: Joflopp
dedikerad barhängare: Mr T.Som synes fick Mr T hugg rätt omgående. Tarzanboy ville dock inte bli bjuden på en drink, men hålla handen gick tydligen bra.. Som man också kan se, anammade båda herrarna det självskrivna temat för kvällens häng, afrikatemat, utan större övertalning.

Renoveringen fortsätter, diverse inomhusarbete

Under tiden som Joflopp och T kämpar på taket påbörjas förändringen av "Stora-rummet". Till att börja med rensas rummet från mattor och diverse inredning. Resultat: Rummet ser genast mycket trevligare ut
Nästa steg är att måla taket vitt och att fräscha upp väggarna.
De små "Bunk Bed"-rummen fick sig en liten duvning, de med. Snart kanske, kanske vi kan slippa fjällstugekänslan. Målar vi bara lite mer vitt så...

Fixa tak - del 1

Efter att ha forslat ut mängder med material, verktyg, gasolgrill, gasoltub och en Rottweiler var det dags att fixa till taket. Underbart väder och vi var glada över att slippa hålla på att riva tak i regn. Planen var att riva bort all gammal takpapp och bedömma vattenskadan. Den gamla pappen kom loss ganska lätt och kastades ner från taket i stora sjok. Tarzan (hunden alltså) lärde sig ganska snart att det var dumt att stå precis vid stegen.


Efter några timmars jobb så var taket i det närmaste trärent. Tog ytterligare lite tid att få bort alla gamla pappspik. Vid en första anblick ser taket ganska bra ut.
Börjar man titta vid ventilationsröret ser man var vattnet har trängt in. River upp råsponten för att se hur det ser ut under.Isoleringen är blöt, slänger ut den och blottlägger bjälkarna. Dessa är helt klart fuktskadade och måste fixas. River bort mer råspont och sedan sätter sig de båda bröderna och funderar likt professor Balthazar på hur man bäst går tillväga. Takbjälkarna måste kapas och sedan förstärkas på nytt. Taket har blivit förängt här och har en vinkel. Under vinkeln ligger en tvärgående bjälke som de mötande takbjälkarna vilar på. Även denna är skadad och måste bytas. Räknar snabbt ihop hur mycket material som behövs och tar ekan till fastlandet och sedan Clion till brädgården.
Med en virkesmängd på taket som får brorsan att skämmas, åker vi tillbaka till bryggan där ekan väntar. Under ständigt övervakande av nyfikna blickar lastar vi den stackars plastekan full med virke, drar igång sexhästaren och puttrar så sakterliga ut till ön.

Efter att ha stämpat upp taket med kraftiga reglar börjar vi plocka bort det dåliga virket. Motorsåg och fogsvans får göra jobbet. Gäller att mäta rätt så man inte gör fel.


När taket väl var ihoplappat igen var det för sent för att lägga papp. På med presenningarna och hoppas att det fina vädret håller i sig hela helgen.

onsdag 16 maj 2007

Renoveringen kan börja

Efter att ha botaniserat i huset och kikat i alla skåp och gömmor är det dags att börja jobba lite. Taket får bli prio ett. För att renovera ett tak behövs bl a:

- Arbetskraft: T hoppar in med glad hund i släptåg.

- Byggmaterial: Liten bil packas proppfull. Att en Renault Clio kunde rymma SÅ mycket hade vi inte en aning om.

- Mat: En ny stor gasolgrill införskaffas så att byggarna kan få ordentlig mat.

Check, check, check!

Så här mycket kan man få med sig i en Clio:

Frågan är ju dock om detta får plats i "Lilla Blå"?

tisdag 15 maj 2007

Andra saker man kan hitta i ett hus

Riktiga bekämpningsmedel mot ohyra har coola namn som Doom Super och är tillverkade i Transvaal! Innehållet i den här burken skulle visa sig vara löjligt effektiv mot de getingar som ville bo i altantaket.Den verkar döda det mesta. Att den inte innehåller freon dövar samvetet en liten smula. Men man tager vad man haver om man vill få bort getingbon som är lika stora som en medicinboll.

söndag 13 maj 2007

Var ligger baren?

Svar: I vårt hus ligger baren! Intressant inredningsdetalj i en stuga på en ö får vi nog drista oss att säga. Använder folk som har en bar hemma, baren någon gång? När hänger man i baren? På fester brukar ju gästerna snarare hamna i köket. Så här fin var vår bar iallafall:

Joflopp inventerar barskåpet, som inte var tömt! Tyvärr fanns det ingen fin whiskey eller så. Däremot gammal punch. Attans, inga storfynd där heller!

lördag 12 maj 2007

Stugan är vår!

När vi har varit på visningen så åker vi hem och funderar. Räknar på vad de mest akuta reparationerna kan kosta och lämnar ett bud. Budet accpteras av säljaren och sedan en mängd papper har skrivits under och pengar bytt ägare så får vi nycklarna.

Då stugan ligger på en ö och den tillhörande båten ligger kvar där ute, får vi skjuts ut av B. Väl ute på ön hjälper han oss att leta reda på båten och att få den i sjön. Glada i hågen går vi sedan upp till vår stuga för att leta reda på utombordaren.

Utombordaren, en 6-hästars Yamaha av äldre årsmodell ligger i hallen. Men vi hittar ingen bränsletank. Letar igenom hela stugan och vänder upp och ner på friggeboden. Ingen tank...

Det blir till att ro in till land och leta upp en båttillbehörsaffär som har öppet. Efter många turer så står vi vid bryggan med en fylld tank när B dyker upp. Han frågar om allt gått bra och vi berättar att det inte fanns någon tank, men att vi nu har köpt en. Han tittar på oss och frågar förvånat:

B: Men hur kom ni från ön?
Joflopp: Vi rodde?
B: Va..?
Joflopp: Ja, vi rodde...
B: Men hur lång tid tog det egentligen?
Joflopp: Tjaaa... 35 minuter ungefär.

Det verkar som om B inte kan bestämma sig för om vi är galna eller bara stolliga.
B: Men ni kunde ju ringt så hade jag kört er?

Sedan följer ett försök att förklara den svenska kan-själv-mentaliteten för B som är tysk. Det hela slutar med att han säger att han inte lämnar oss innan han ser att allt fungerar. Tur var väl det. Den "servade" motorn visar sig vara omöjlig att starta så B erbjuder att ta den till sin verkstad och vi får låna hans båt för att komma ut till stugan.

Smått kaotisk start på vårt husägande, men det löste sig till slut.

Nu när vi vet att vi kan ta oss hem till fastlandet igen, kan vi börja göra oss hemmastadda. Väldigt spännande att få öppna skåp och garderober för att se vad vi har fått "på köpet". Tänk om det finns en massa fina 50-talsserviser eller något annat intressant?


Mjaa.. inte riktigt. Lite smått och gott fanns det allt, men tyvärr ingen stor gömma med Stig Lindbergssamling eller så. Därmot annat som såg ut att härstamma från den tidsåldern. Vad sägs om denna fina flaska med wax? Det är ju tydligt vem som ska ha den och vad man ska ha den till....