torsdag 25 oktober 2007

Hem & Villa

Idag var vi på Hem & Villa i Göteborg, främst för att se över utbudet av reningsverk. Sedan tidigare förstod vi att det det inte är en helt billig historia och att det finns kringkostnader som serviceavtal och förbrukningsmaterial. De flesta vi stötte på hade stora system, väldigt mycket större än vad som behövs till vår stuga. Dessutom krävde de vattentoaletter då systemen inte fungerar utan fekalier. Eftersom vi har en torrtoa var dessa lösningar inget för oss.

Det såg mörkt ut ett tag men sen blev vi tipsade om en mindre leverantör som skulle ha reningsverk för BDT-vatten, Bad-Disk-Tvätt. De andra leverantörerna hade säljare som gick igång så fort man närmade sig montern, här var det tvärtom. Lite svårstartad, men när han väl insåg att vi faktiskt var intresserade och letade efter just en sådan lösning som han kunde ha, så kom även han igång.

Systemet vi tittade på heter HS0.607 och kommer från finska Raita. Väldigt enkelt i sin uppbyggnad och inga stora elektronikboxar som många av de större verken hade. Dessutom var det inte så skrymmande och skulle kunna få plats på tomten utan att störa för mycket. Då det är en naturtomt med mycket berg går det inte att gräva ner ett stort reningsverk.

Återstår att se vad kommunen säger då de alltid har sista ordet i val av reningsanläggning.

lördag 13 oktober 2007

Golvet reglas upp

När väl bärlinorna kommit på plats kunde vi börja regla upp golv och väggar. Golvet reglades ganska snabbt upp och det var lite nervöst när jag kollade med passet om allt var i våg. Visade sig vara mer än godkänt vilket gjorde mig fånigt stolt. Fortsatte med att regla upp en vägg och eftersom vi rivit bort förrådet och valt att ta denna yta till badrummet fick jag ordna med en ny innervägg.



På de andra golvreglarna spikas 22x95 virke och sedan limmas skivor av oljeboard på vilken isoleringen sedan ska ligga. Alla springor kommer att tätas med fogskum för att försöka hålla mössen på avstånd.




En av de gamla golvreglarna är skadad från vattenläckan i taket. Typiskt nog är det just denna golvregel som stöttar taket, vi kan alltså inte bara riva bort den och ersätta den med en ny. Dessutom går dessa golvreglar in under angränsande rum. Slipade bort det värsta runt skadan för att se hur illa det var. Viss bärighet är säkert borta men virket var torrt och inte murket. Valde att förstärka med skruvförband av samma dimension som de nya golvreglarna.




Allt som behövs för att förstärka upp den skadade golvregeln. Ett par tvingar, PU-lim, 120 mm montageskruv och skruvdragaren.




På med en massa lim. Ingen aning om hur mycket som ska på men valde att inte snåla på limmet.




När reglarna var limmade sattes de på plats med en skruv i ena änden, justerades och fixerades sedan med en skruv i andra innan tvingarna kom på plats. Sedan var det bara att sätta ingång och dra i skruv i triangelmönster.






Allt eftersom nya golvreglar kom på plats blev det mindre utrymme för mig att få materialet på plats. När de sista golvreglarna ska in börjar det jäklas på riktigt. Rummet är 2,25 m brett och runt 3 m långt, eftersom golvregeln ska in under ett annat rum för att nå fram till bärlinan är den ca 3,2 m. Av någon anledning hade jag inte sett detta som ett problem...

Första utmaningen blir att få in golvregeln på 3,2 m (45x195) i rummet. Det går ett trixa till med hjälp av att öppna fönstret och att innertaket är bortrivet så jag kan sticka upp regeln i taket fär att lirka ner den i grunden och under det andra rummet. Då inser jag att utrymmet i grunden är för lågt, regeln kommer i spänn utan att komma på plats. Väggen mot storstugan är i vägen och för ett kort ögonblick överväger jag att helt enkelt plocka bort spånskivan. Tänker på Jo som slitit med att göra fint och som målat väggar och tak i storstugan. Måste gå att lösa på ett annat sätt.

Pressar ner regeln och inser att om jag bara kapar bort lite mer av golvplanken som sticker fram från storstugan under spånskivan så ska regeln komma på plats. Efter lite jobb med sticksågen så kommer till slut golvreglarna på plats och första etappen i badrumsrenoveringen är klar.

Nu är det bara resten kvar...

torsdag 11 oktober 2007

Avlopp

Bygga avlopp är inget jag någonsin har gjort förr, som så mycket annat när det gäller den här renoveringen. Med en idé om hur det skulle kunna fungera åkte jag till den lokala VVS-firman för att handla material. Det tog lite tid innan vi båda trodde att vi förstod vad den andra menade, men till slut så var vi där. Med bilen full av rör, muffar, vinklar och allt vad det heter så lämnade jag butiken för att åka till stugan och lägga pussel. Det som blev över var bara att ta med tillbaka så skulle fakturan skrivas när vi visste vad som hade gått åt. Senare, när fakturan kom insåg jag att man alltid alltid alltid ska fråga vad saker kostar. Och att Rinkaby Rör kommer att få mina beställningar i framtiden.

När jag stod i gropen och började lägga ut bitarna insåg jag att det förmodligen finns standardmått för hur långt ut från den färdiga väggen som man låter avloppet sticka upp ur golvet. Tur att man hade laptopen med sig och ett 3G-modem. Ringde till Jo och frågade vad hon visste samtidigt som jag surfade runt på olika forum och till slut hittade vi något att gå efter.

Knutpunkt och anslutning för golvbrunn. Svårt att föreställa sig att man ska kunna stå och duscha här. Högra bilden visar avlopp för tvättmaskin. Golvet i denna sektion är högre än övriga badrummet. Anledningen till detta är att marken stiger under huset och att det var ett förråd här tidigare. Det nya badrummet blir alltså ett par kvadratmeter större än det gamla.














Avlopp för toalett och handfat. Toaletten är en Separett så det är endast urinen som tas om hand. Använder 75-rör då det i princip är BDT-vatten, 110 kändes omnödigt grovt. Till handfat går det 50-rör och till tvättmaskinen 75 som går över i 50-rör vid genomgång i bjälklag. Rören ska naturligtvis hängas upp med plåtband om nu någon förfasas över betongblocken. =)

onsdag 10 oktober 2007

Nya ledningar för vattnet

Vattnet på ön är sommarvatten som sköts via samfälligheten. På ett par olika platser på ön finns pumphus och från dessa går det sedan ledningar till fastigheterna. Då det är stenigt och mycket berg har man inte grävt ner ledningarna och därför är det avstängt under frostmånaderna.

Slangen som går fram till huset är 25 mm och till badrummet hade man valt 12 mm slang som grenade ut sig i ett virrvarr. Skar bort alltsammans och kopplade in en T-koppling på den inkommande 25 mm slangen och matar nu även 25 mm till badrummet. I änden av PEM-slangen satte jag en kulventil. Tanken är att denna ska sitta inne i rummet så man snabbt kan stänga av vattnet till enbart badrummet om något skulle hända. Kommer att dra upp slangen i ett 50 mm avloppsrör genom golvet. På så sätt kan man dra ut slangen om något skulle hända eller om man tvingas byta den.