måndag 31 mars 2008

Helgens pyssel

Vi beslutade att vi skulle stanna hemma på västkusten under förra veckoslutet, bland annat på grund av att det skulle blåsa en hel del. Vi var inte helt inaktiva dock, utan ägnade bland annat helgen åt att omskola alla små plantor. Det var basilika, persilja, tomat, kantlobelia, smultron, fjäderstjärnvindor och lavendel som fick ny jord och lite mer utrymme. Med påföljd att utrymmet i arbetsrummet krympte avsevärt. Nu står det 65 st olika krukor med grönt som frodas. Det ser lite galet ut i arbetsrummet, men tänk vad tjusigt det kommer att vara ute i stugan sen!

Dessutom passade vi på att inhandla lite fler lökar som ska planteras så snart det bara går. Kanske till och med i helgen? Eftersom vi har lite att lära och mycket att göra med /i trädgården har vi beslutat att ta det ganska lugnt och hålla det enkelt. De blommor vi planterar håller vi än så länge till den blå och vita färgskalan (förutom de liljor som planterades i höstas och som var rosa). Nedan visar jag de blommor som ska ner i helgen: Lilium Asiatic (white), Anemone, Dahlia decorative och Triteleia

måndag 24 mars 2008

Ingenjörsteknik utöver det vanliga

Badrumsrenoveringen går så sakteliga framåt, nu är all blindbotten uppsatt och jag har lyckats tömma en fogskumspatron i de skrymslen som behövde tätas. Kvar att göra innan isoleringen åker i och golvspånet skruvas fast är att byta ut en stående regel. Anledningen till att den behöver bytas ut framgår kanske av bilderna..?

Japp, du ser rätt. Regeln stöttar en avsågad balk i taket, men inte nog med det. "Regeln" består av två ihoplappade reglar och är på sedvanligt manér uppallad med lite brädstumpar eftersom de tydligen var för korta. Virkespriserna måste ha varit hutlöst höga när det begav sig då besparingsivern har fått sådana proportioner. Tyvärr visade det sig att jag inte hade någon lämplig ersättningsregel liggande, det saknades 13 ynka centimetrar. Kunde ju i och för sig ha skarvat...

söndag 23 mars 2008

Vrålåk

I helgen provkörde jag vrålåket till symaskin som den förra ägaren varit snäll nog att lämna kvar. Det är inte direkt en av de senare årsmodellerna, jag kan inte ens avgöra vilket märke det är. Men fin är den och den gick som en klocka och spann som en katt! Bra att veta att det finns resurser härute så jag slipper kånka med mig min andra maskin för att sy!

Update

Det visade sig att vi tydligen inte är de enda galningarna som hålls på ön nu i påsk. En hurtig granne kom promenerandes med sina stavar nyss. Efter lite småprat visade det sig att han faktiskt hade 16 A-säkringar och att han är en god medmänniska, så nu har vi en fungerande spis igen!

Tänk, vad lite man egentligen behöver för att bli glad?Kallt III !

Jovisst artar påsken sig bra. Om det inte vore för att vattnet har frusit.
- Aja, det är ju bara att hämta i pumphuset och värma vatten på spisen, det har vi ju gjort förut, det har ju gått bra..

Jo, det hade ju gått bra om det inte vore för att jag fick för mig att stryka ett par blivande gardiner (som skulle hänga för fönstrena och på så sätt skulle värmen inte stråla ut genom fönstrena iallafall) och lyckades kortsluta något när jag satte i strykjärnet. En tredjedel av alla uttag slutade att fungera. Jag hade alltså lyckats paja "en fas". Med påföljd att spisen inte fungerar.

- Aja, vi kan väl använda vattenkokare om vi vill ha varmt vatten, sen får vi väl arrangera om elementen och värmarna så att de sitter i de få uttag som fungerar.


Visst funkar saker även om det verkar vara någon som sätter krokben för oss hela tiden. Det gick t ex alldeles utmärkt att laga tacos på gasolgrillens kokplatta. Dessutom, det som inte dödar en, härdar en, eller vad är det nu det heter?
För övrigt kan jag tala om att uttrycket Frysa häcken av sig får en helt ny innebörd när man får gå på toa i ett ouppvärmt utrymme såhär års.

lördag 22 mars 2008

Lite pyssel och plock

Påskhelgen artar sig ganska väl härute på ön, trots att Lilla Röd inte fick följa med ut. Fredagen tillbringades med att måla sovrum (igen, många lager blir det om man ska får bort bastukänslan), pyssla med avlopp, städa, slipa på ett slagbord.

Jag hyser stora förhoppningar om att det vanvårdade slagbordet som stod ute på verandan när vi köpte huset, ska kunna bli ett riktigt snyggt matbord. Det är inte så stort, men kommer att duga utmärkt när vi inte är så många härute. Om det är många gäster här, sitter vi ju ändå oftast ute på terrassen, så det blir nog en bra lösning.

Igår gav jag mig på slipandet av ovan nämnda bord. Dessvärre var det lite väl kallt för att stå ute en längre stund, så jag gav upp efter en stund och gick in och målade igen. Men nu är det påbörjat iallafall!

torsdag 20 mars 2008

Lilla Röd is NOT back at all!

Aldrig får man vara glad.. När vi efter att ha kört över halva Sverige kommer fram till polisstationen i den lilla byn, visar det sig att Lilla Röd har blivit svårt misshandlad. De personer som stal henne verkar inte ha haft varken alla indianer i kanoten, eller alla hästar i hagen. De märkte förmodligen inte ens att de fick punktering förrän efter en bra stund. Då hade de inte bara förstört fälgen, utan lyckats nöta ner halva fälgen, plus bränna/skrapa hål i skrovet! Detta innebär att Lilla Röd inte bara blir oerhört svår att förflytta, utan även att hon är sjöoduglig. Man blir så trött! Varför kan man inte bara få ha sina saker ifred?

tisdag 18 mars 2008

Lilla Röd is back!

Idag har ett under skett! Farbor Polisen ringde upp mig och talade om att en båt som skulle kunna vara Lilla Röd fanns på deras gårdsplan. Han ställde lite frågor och det visade sig att det var Lilla Röd!!

Hurra, hurra! Lilla Röd är återfunnen! De hittade henne ståendes på kärran vid en väg, inte mer än sju mil från bryggan. Tydligen hade det blivit punktering på kärran och de usla bovarna såg väl ingen annan utväg än att lämna henne vid vägkanten. Sedan kom det en vänlig själ förbi som såg vår lilla båt, kände igen henne från foton han hade sett och ringde till polisen.

Tack snälla, rara, underbara människa som tipsade farbror Blå så vi fick tillbaka vår båt! Hade jag haft dig här, hade jag kramat dig tills du bad mig att släppa loss dig!

Nu får jag nöja mig med att vara dig evig tacksam!

söndag 16 mars 2008

Helgens arbete

Jo övertygade mig om att en tvättmaskin inte skulle vara fel att ha i det nya badrummet. Eftersom golvet fortfarande är öppet gick det lätt att koppla in en extra vattenledning. PEM-slangen kommer att gå i ett rör genom golvet och ha en kulventil innan 1/2 tum slangen till tvättmaskinen. Skulle något hända är det bara att dra ut slangen genom röret.
När jag kröp runt i krypgrunden passade jag på att kolla hur köksavloppet egentligen mådde. Det mådde inte alls bra. Avloppet består av en tunn, räfflad plastslang som blivit ganska spröd under åren. Vissa ställen har stora hål, bara att ta tag i detta också och fixa riktigt avlopp.
Efter att ha kopplat in vatten och kämpat med klaustrofobin i krypgrunden kände jag att det fick bli lite arbete i det fria. Vårsolen fick mig att börja på den stengärdsgård som vi pratat om ska läggas i tomtgränsen mot vägen. Sten finns det gott om och efter några timmars hårt slit fanns det en början till vår gärdsgård.

lördag 15 mars 2008

Över ån efter vatten

Idag fick vi erfara att ordstävet "Gå över ån efter vatten" kan användas även i dagens moderna samhälle. Fast vi skulle vilja modifiera det till "Gå till pumphuset efter vatten". Joflopp traskade glad i hågen iväg för att hämta vatten i pumphuset och väl där träffade han på några andra personer. De frågade i vilket hus han bodde i. Eftersom Joflopp drabbades av tillfällig minnesförlust och glömde bort namnet på förra ägaren, så försökte han beskriva huset. - Jaha, du menar Bungalowen? Kärt barn har tydligen många namn. Nu kan vi lägga till Bungalowen till de andra namnen de har använt för att beskriva huset som t ex "Kiosken".

Iallafall: När han väl fattade vilket hus vi bodde i frågade han om inte Joflopp visste att vattnet redan var påslaget? Där ser man, då var det ju ingen idé att släpa vattendunkar fram och tillbaka...

Det känns som riktig lyx att nu ha vatten i kranen och inte bara det, utan även varmt vatten!

Idag har det varit en produktiv dag! Jag har målat ett av smårummen (ännu ett varv, det tredje i ordningen) och Joflopp har krupit runt under huset och trixat med avloppet. Dessutom har vi rensat rabatter och flyttat en myrstack. Grannarna har lyst med sin frånvaro och tur är väl det eftersom Joflopp har sett lite knepig ut när han har krupit omkring under huset...

fredag 14 mars 2008

Kaaallt! II

Stuga ute i skärgården, 14:e mars och ouppvärmt hus = Kylslaget. Och då menar jag inte som i lite "hutter-hutter"-kallt, utan "Skallra-med-tänderna-utandingsrök"-kallt. Men efter ett par timmar med konvektorelement börjar det bli riktigt gemytligt härute. Jag ser fram emot att börja trixa och fixa imorgon!

På agendan finns följande:
- Måla färdigt bunkbed-rum nr 2.
- Trixa ihop avloppsbitarna i duschrummet
- Inventera isoleringen för att se hur mycket som saknas (Vi köpte ju isoleringen innan vi insåg att vi skulle ta bort "hemliga rummet", dvs förrådet utanför duschen)
- Gräva ner fyra klängväxter som inhandlats i veckan (Klematis)

Ja, det ska nog räcka så. Skulle det bli tid över, kanske vi huttar i vår y-bom nere vid bryggan, men det brukar ju sällan bli "tid över" härute.

Ja, just det. Jag ska beundra våra krokusar också. Det var nästan mörkt idag när vi kom ut, så jag har inte sett vad som har hänt i rabatten ännu. Det är lika spännande varje gång vi kommer ut att se vad som har hänt sedan sist. Jag undrade alltid varför Mor P tyckte att det var så viktigt att ta den dagliga rundan i trädgården, men nu fattar jag!

torsdag 13 mars 2008

Varmvattenberedare modell äldre

I stugans kök finns en varmvatten- beredare på hela 15 liter. Den är helt klart av modell äldre, troligen original från när stugan byggdes på 60-talet. Men den fungerar och duger gott och väl till att värma diskvatten. Tysk kvalitet från Zanker Hausgeräte Vertriebs GmbH.

Manualen låg kvar i stugan och är bevarad för framtiden i form av pdf-fil. Är det någon som behöver en manual till en Zanker BO15 så går det att ordna. Manualen har fyra språk och täcker även modellerna WO5, WO10 och WO15. ;)

En googling visade att det går att köpa en ny versio av Zanker BO15 för 280 €. Aningens upphottad i det yttre men vi behåller vår gamla modell.

Mer kuriosa: 1985 köpte Electrolux upp Zanker.

söndag 9 mars 2008

Äntligen!

Äntligen, äntligen har vi varit ute i stugan. Helgens hjälte, utan tävlan, är Joflopp! Vi startade tidigt och åkte för att hämta kajaken och sedan vidare mot ostkusten.När vi kom fram, kröp Joflopp i sin mundering och före jag hann säga Tjuvar och Banditer hade Joflopp försvunnit ur sikte. Jag körde in till byn för att sätta upp lite efterlysningslappar och en shoppingrunda. Joflopp kom snabbt ut till ön och pilade iväg till stugan för att hämta båtmotorn. Sedan puttade (ja, jag vet att det heter sjösätta, men det var nog mer putta i detta fall) han i Lilla Blå och startade motorn. Det var förmodligen tur att han var tämligen ensam på ön, för annars hade ett brandsläckar-uppbåd skapats...


Motorn startade på första rycket och sedan for Joflopp tillbaka till bryggan för att hämta mig som satt där och njöt av den första "vårsolen".

Det var helt fantastiskt attt få komma ut till ön igen. De lökar som jag petade ner i höstas hade börjat komma upp, i stort sett allihop. Så nu står där två fina rader av spirande krokusar, tulpaner och något mer fint som jag ärligt talat har glömt bort vad det är. Jag har ju aldrig satt lökar förut, så jag hade nog räknat med lite "svinn".

Kvällen spenderades med att kolla på schlager och att sova gott i soffan. Idag har vi mätt en del mått på huset och tomten, för att kunna upprätt något slags ritning över hus och tomt. Dessutom har vi undersökt möjligheten att stöka om lite i köket för att få plats med en diskmaskin. Som en vän sa i somras: Det är ju inte semester utan diskmaskin... Nästa helg blir det vvs och målning.lördag 1 mars 2008

Lilla Röd stulen

Om du råkar vara en känslig person ska du nog hoppa över följande meningar och börja läsa igen under bilden. Jag är skitförbannad just nu. Så jävla arg att jag skulle kunna ta ett basebollträ och knacka ganska hårt på vissa personers knäskålar.

Vi åkte över till andra sidan idag för att få Lilla Röd i sjön. Tyvärr verkade det som om någon annan tyckte att Lilla Röd tillhörde honom, för Lilla Röd är spårlöst försvunnen!

Det är alltså någon som har stulit MIN båt!!! Om du som stal den, mot alla odds, skulle läsa detta så vill jag bara säga att det är MIN båt, inte DIN! Jag vill ha tillbaka min båt! Idiotjävel!! Hur i helvete har du tänkt att jag ska komma ut till ön utan min båt??!Om någon själ därute har fått en ny båtgranne som råkar ha just en sådan här båt, så får ni gärna höra av er. Jag kan tala om lite kännetecken, så kanske ni kan se om det är Lilla Röd. Hittelön utlovas till den som hittar den, förutom min eviga tacksamhet!