torsdag 31 juli 2008

Busted

Någon har varit inne i badrummet, helt klart. Frågan är bara vem av de fluffiga som har lämnat sin autograf. Inte någon av de tolv tassarna var smutsig, så vi får väl se vem som kräks flytspackel inatt....

Dags att flytspackla

Så har då badrumsrenoveringen nått en av de där viktiga milstolparna. De som man sätter upp för sig själv och har som små delmål i renoveringen. Den här milstolpen heter flytspackling och även om det bara är en del av badrummet som ska göras nu känns det skönt att ha nått hit. När det känns motigt och jag tycker att man inte kommer någonvart brukar jag titta på den här bilden och genast ser jag att det faktiskt har hänt en hel del.

Flytspacklet köptes redan förra hösten och har legat och tagit upp en massa plats i stugan. Renoveringen blev ju lite mer omfattande än vad vi först trodde och det hela har ju dragit ut lite på tiden. Nu var det i alla fall dags att komma igång. Först plockade vi fram allt som behövdes, flytspackel, murarspänner, blandare, dammskydd och hörselkåpor. Den billiga blandaren från Alpha Tools fungerar utmärkt, men den låter som en stenkross. Eftersom det har varit lite si och så med vattentillgången på dagarna hade vi tappat upp vatten i dunkar. Det hade varit lagom kul att stå med halva golvet färdigt och så tar vattnet slut.

Började med att blanda tre satser med spackel men det visade sig vara lite dumt. Den första satsen var antingen för dåligt blandad i botten eller så hade den redan börjat sätta sig. Fortsatte med en sats åt gången efter detta.

I anvisningarna står det att man ska hälla ut bruket i våder och sedan jämna av med en tandad spackel. Trots att vi hade valt den mindre mängden vatten, 4,5 liter till en säck, blev det inte tal om några våder. Spacklet flöt fint ut och det var bara att blanda nytt och hälla ut. Höll koll på markörerna så att dessa inte täcktes för mycket och efter någon timma med blandande och hällande var allt klart. Nu väntar vi med spänning på att det ska bränna till sig så pass att vi kan gå in på det.

Värt att veta:
Vi har valt att använda Maxit 4320 FibreFlow Rapid ovanpå 22 mm golvspånskiva. Eftersom vi inte kommer att ha golvvärme och den totala yta understiger 10 kvadratmeter behöver vi inte lägga in något 2,5 mm svetsnät på spånet innan vi flytspacklar. Detta är helt förenligt med BKR:s regelverk då produkten klarar sig utan detta nät på denna yta. Nätet är annars till för att förhindra sprickbildning mellan spånskiva och flytspackel. Oavsett vad killen/tjejen på Beijer/Bauhaus/Byggmax/K-Rauta/Cheapy säger om att fiberarmerat flytspackel inte behöver armeras så kolla upp vad tillverkaren till just ditt spackel har för regler.



Idag

Nyss: Flytspackling av badrummet

Nu: Bad för att svalka oss och tvätta bort dammet.

Blåbärsskörd

Idag var det dags att skörda våra amerikanska jätteblåbär. Vi har tre buskar, varav två planterades i våras. Den som planterades förra året gav faktiskt lite bär i år. En hel deciliter! ;)
Förhoppningsvis blir skörden större nästa år!

onsdag 30 juli 2008

Förbereda för flytspackling

Golvspånet visade sig inte vara så perfekt i våg som jag först hade hoppats på. I och för sig var det väl inte svårt att räkna ut med tanke på att de gamla golvbjälkarna var som de var. Där vi lagt nya bjälkar såg allt riktigt bra ut. Skar till avstängningslister och monterade då vi ska vänta med duschvrån och bygga ett fast skåp där handfatet ska vara (första till vänster i bild).

Efter att ha lagt ner en del tid på att lokalisera golvets högsta punkter började jag med att notera nivåskillnader från dessa referenspunkter mot resten av golvet och satte dit nivåmarkörer. Var svårt att tro att det kunde skilja så mycket som det gjorde, men när man la passet på markörerna såg allt bra ut.

Primade sedan golvet med Maxit 4716, 2 dl vatten och 10 dl primer borstades ut och fick sedan stå över natten.



söndag 27 juli 2008

Komposten är klar!

Nåja, nästan iallafall! :) Vi ska bara skaffa lock till den. Det blir förmodligen någon slags korrugerad plåt som får täcka komposten. Detta är ingen vanlig kompost, utan en latrinkompost. Det är två fack, rejält tilltagna, så vi klarar oss ett bra tag med den... :) (Bild kommer när Blogger vill ladda upp sådana..)

Vakthållning

Bryggorna och parkeringen inne på fastlandet ägs gemensamt av de som har hus på ön via en samfällighet och under sommartid turas man om att gå vakt på nätterna. Detta för att undvika båt- och bilstölder. Parkeringen ligger tyvärr en bit ut på vischan och om inga vakter fanns, kunde bovar och banditer härja fritt utan att någon såg det. (Vi har ju själva drabbats av en båtstöld, så vi vet alltför väl att vakter behövs)

Igår var det vår tur att gå vakt och vi hade skrivit upp oss på första skiftet, 22.00-01.30. Det var en fin, varm och stjärnklar kväll och vi inledde den med att fiska från bryggorna, man ska ju vakta just bryggorna, så medan det är någorlunda ljust kan man ju förena nytta med nöje. J fick en rejäl gädda på kroken, men den slet sig tyvärr.

Kvällen avlöpte utan några större händelser, några kids kom åkande på moppar, annars var det frid och fröjd. Vi ägnade en hel del tid åt att kika på stjärnorna, det är ju inte jätteofta man ser dem så klart som vi gjorde igår. Tyvärr är vi helt värdelösa på stjärnbilder, vi får nog köpa oss en bok, så vi vet vad vi tittar på nästa gång! :)

Hett som i helvetet

... är det här just nu.

Men man ska inte klaga, det är ju mycket bättre än hällregn!

Jag hade egentligen tänkt att riva bort en massa ljung på sidan om huset och på vår nya tomt, men jag ids inte bege mig ut i solgasset. Jag får göra det lite senare när det är svalare!

Nu kanske man skulle ta en promenad ner till badbryggan och se om alg-eländet har bestämt sig för att stanna, eller om man kan ta sig ett dopp!

fredag 25 juli 2008

Det går framåt

... med projekt kompostbygge. Nu är nästan alla brädor inoljade och målade. Imorgon ska det spikas. Som synes ska komposten bli svart.

tisdag 22 juli 2008

Goda grannar

Tomten bredvid vår har varit till salu under en tid och vi har varit nyfikna på vem vår nya granne skulle bli. Granntomten är ungefär lika stor som vår, dvs ca 1600 m2. Säljarna köpte tomten för två år sedan och har bara hunnit bygga en gäststuga på 16 kvadrat, men det finns bygglov för totalt 110 m2. Eftersom de hade stakat ut för en större stuga hyfsat nära tomtgränsen mot oss, så har vi givetvis funderat på hur det skulle bli om de smällde upp en stor stuga så nära. När deras tomt lades ut för försäljning insåg vi att just de skulle iallafall inte bygga och vi började fundera på vilka som skulle köpa tomten och hur det skulle bli.

Nu behöver vi inte fundera längre, eftersom vi idag skrev på de sista pappren inför köpet! (Det var därför vi skolkade lite från städdagen idag). Vi är med andra ord numera ägare till totalt 3200 m2 tomt och ytterligare en stuga. Denna kanske man inte kan kalla för ett ruckel eftersom den byggdes 2006. Det kan ju vara bra, då vi fortfarande håller på att renovera Ruckel nr 1. Såhär ser nyförvärvet ut:

Städdag på ön

Idag var det städdag för vår lilla del av samfälligheten på ön. Vi städade och röjde på vår gemensamma äng och på parkeringen inne på fastlandet. Det var ett trevligt sätt för oss att lära känna de andra lite bättre, även om vi tyvärr inte hann vara med under hela dagen.

söndag 20 juli 2008

Kompostprojekt

Idag har jag påbörjat ett nytt projekt: Bygga kompost. J hjälpte mig att bli vän med sågen och sedan sågade vi brädor så det stod härliga till. Imorgon ska den lilla högen oljas in och sedan ska den målas.

Hemlighuset får en dörr (och en vägg) igen.

Efter att vi rev väggen mellan hallen och badrummet blev det lite prioriterat att få upp denna igen. Passade då även på att sätta upp ett par kopplingsdosor och dra kabel i VP-rören till de olika uttagen i badrummet. Smått snårigt med gammalt och nytt, men nu är det i alla fall dokumenterat.

Nu när vi fått upp dörren till slut undrar vi hur sjutton man gör det ensam. Spika ihop karmen var väl inga problem. Inte heller att måtta in den i hålet, men när man skulle kila den på plats och justera höll jag på att bli galen. Ena stunden sitter kilarna som de ska och när man sedan justerar lite i ena karmkanten så ploppar kilarna på motsatt sida ut och det är bara att börja om. Så småningom kom i alla fall dörren på plats och det gick åter att få vara någorlunda enskild på hemlighuset.




Vänstra kopplingsdosan innan den täcks av gips.


Dörren äntligen på plats.


Högra kopplingsdosan med Wago och kablar i mängd.


Högra kopplingsdosan sett från badrummet.
Fick bli någon meter flexrör till de kommande spottarna i taket.


Duschplatsen börjar ta form.

Rara grannar

Häromdagen kom två rara granntöser över till oss och frågade om vi ville köpa lite av deras hemgjorda hallonsaft. Självklart ville vi det, så jag köpte så det räckte till en liten kanna. Det räckte nästan precis till sex glas, dvs till oss och våra gäster, den Tålmodiga Familjen. Det var förmodligen bara rårörda hallon, men saften var jättegod, så jag hoppas nästan att flickorna kommer tillbaka och vill sälja mer!

Blåbär och hallon

Blåbären är lite små och trista i år. Jag antar att det beror på den märkliga vintern och den torra våren/försommaren. Jag sätter mitt hopp till fuskblåbären (de amerikanska) som ser ut att frodas framför huset. Jag fick dock ihop tillräckligt med blåbär och hallon för en liten smulpaj.
Tyvärr insåg jag att det inte fanns tillräckligt med smör hemma för att kunna göra en paj, så bären får vila i kylen en stund. Det är ju inte så lätt att "kila ner runt hörnet" för att köpa mer smör när man bor på en ö...

fredag 18 juli 2008

Tomater

Vi har ett motto, eller snarare en inställning, till växter i vår trädgård: Klarar de sig, så gör de. Om inte, så vet vi det. Vi har varken ambitionen eller möjligheten att ha en trädgård som kräver en massa daglig tillsyn eftersom vi, som bekant, bor på andra sidan Sverige.

I våras sådde vi tomater, som vi inte hyste några större förhoppningar om eftersom vi inte ens avhärdade plantorna innan vi satte ut dem. Men mot alla odds (och tack vare grannar som vattnade lite när det var som varmast i våras), så har de blivit riktigt stora och det finns gott om små "kart".

tisdag 15 juli 2008

Sällskap

Knappt har den ena båtlasten med gäster lämnat ön förrän den andra är på väg ut till oss. Det är trevligt dock och det gör att vi faktiskt gör annat än att jobba! Lite sol och bad har vi hunnit med och även en hel del sällskapsspel. Precis som det ska vara i en sommarstuga, med andra ord!

Coola djur i vår natur # III

Det finns inte bara en massa blommor i trädgården, utan även en hel del djur. Vi har lyckats plantera en hel del fjärilsgodis och fjärilarna fladdrar runt överallt kring huset. Det finns dessutom tre katter, varav iallafall en försöker fånga dessa fjärilar. Det går sådär, till fjärilarnas stora lycka och Antons stora förtret.

Blomster

Det händer en hel del i vår trädgård. Blommor blommar, tomater växer och frodas och det finns en antydan till gräsmatta både här och där. Här är ett urval av vad som finns i trädgården just nu:

lördag 12 juli 2008

Semester!

Fyra härliga Ruckelveckor. Vad mer kan man begära? :D