lördag 31 maj 2008

Helg!

Äntligen är det helg igen! Vi har tagit bilen tvärs över landet och sitter nu återigen i Rucklet. SMHI har lovat oss 30 grader och sol hela hela helgen. Hoppas att de vet vad de talar om för en gångs skull. Lite sol och bad mellan arbetspassen skulle ju inte skada.

måndag 26 maj 2008

Våldsshopping

Idag fick vi reda på att Coop Bygg här i stan ska lägga ner och med anledning av detta har utförsäljning. Att släppa in J&J i en byggvaruhandel som har 30% med, är nog bland det dummaste man kan göra. I alla fall just nu eftersom vi i stort sett behöver allt därinne. Detta var vad vi fick med oss hem:

- Grovdammsugare från Kärcher
- Frånluftspaket från Pax
- 2 st amerikanska blåbärsbuskar
- 1 taggfri björnbärsplanta
- Strålpistolset från Gardena
- Sekatör från Gardena
- Teleskopgrensax
- Säckar till Separetten
- Råttgift
- Gipssåg
- Förhöjningsring
- En stor lykta till altanen
- en tapetrulle att ha mellan smårummen

Som ni ser, en salig blandning av saker. Men bara fynd förstås!

onsdag 21 maj 2008

Möt Stora Blå

Det kanske är någon som har reagerat på att vi kallar den ena båten för Lilla Blå. Att hon heter just Lilla Blå, beror på att det har funnits en Stora Blå. Med betoning på funnits.

Stora Blå, som även hette Embla, har i dagarna fått en ny ägare och vi kommer att sakna henne. På grund av brist på både tid och båtplats (och att hon har stått på västra sidan av Sverige), beslutade vi oss för att sälja henne. En annan dag får vi investera i en ny segelbåt, men just nu räcker inte tiden till. Hoppas att den nya ägaren kommer att sköta om henne och ha skojigt när han seglar!


söndag 18 maj 2008

Blomma

Nu har det visst varit lite dåligt med foton i dagens inlägg, så det får bli ett blominlägg. Vi tror att detta är en kaprifol av något slag. Vacker är den oavsett och det är lite tråkigt att vi ska åka hem nu, när den precis har börjat blomma. Förhoppningsvis är inte blomingen över innan vi dyker upp här igen!

Update: Det är ingen kaprifol. Mor P har talat om att det är en Trädgårdsazalea. Tack! :) Men den är fortfarande fin!

lördag 17 maj 2008

Hamburgare

När vi är ute i huset brukar vi försöka grilla så mycket som möjligt. Dessutom har vi ju tillgång till färska örter och det gör ju matlagningen lite roligare.

Idag var det dags för årets första hemgjorda hamburgare. Förra året lyckades vi ganska bra med ett eget recept, som vi tyvärr hade glömt av till i år. Jag hade ett litet hum om vad man skulle ha i, men letade upp en gammal kokbok som fanns i huset. Den är bara från 1985, men av innehållet att döma, skulle den nog kunna ha skrivits minst två årtionden tidigare.

"Hamburgare
Gott och enkelt till både lunch, middag och vardagssupé. För hungriga ungdomar är det kanske bäst att göra en dubbel sats! Öl eller te smakar bäst till.
.
.
.
Hamburgare äts alltid "med nypan", eventuellt insvepta i en servett."


För det första: Te till hamburgare?! För det andra: Hur länge sedan var det egentligen hamburgaren gjorde sitt intåg i de svenska hemmen? 1985 borde det väl vara ganska känt att man inte äter hamburgare med bestick? Hur som haver; kokboken är ganska skojig och hamburgarna blev goda! (Vi åt dem givetvis med nypan som sig bör)

Majrodden

Vissa har som tradition att springa Göteborgsvarvet, andra skapar sig egna traditionella motionssätt. För vår del verkar det som om Majrodden kommer att vara ett årligt återkommande event.

Redan igår på väg ut till ön märkte vi att motorn började strula och en liten bit från bryggan dog den. J försökte greja med den utan framgång, men vi tänkte att vi kanske kunde fixa det idag eftersom vi var tvungna att köra över till fastlandet och slänga en massa skräp som låg i bilen sen igår.

Tyvärr kunde inte motorn fixas så lättvindigt imorse och återvinningsstationen stängde klockan 13, så vi var tvungna att bege oss in till land oavsett. Jag började ro och sen tog J över. Väl inne i byn investerade vi i nya åror (eftersom de gamla var kassa) och slängde vårt skräp på tippen.

Sen var det bara att börja ro tillbaka. Som tur var, kom ett par tyskar förbi och frågade om vi ville bli bogserade. Vilket vi givetvis ville! Så snabbt har Lilla Blå aldrig åkt förut och vi var ute vid ön i ett huj!

Grejen är den att det hade åkt förbi ett antal båtar på vägen in till land, men ingen stannade och frågade om vi ville ha hjälp. De enda som stannade var alltså tyskarna. Inte visste vi att vi skulle få mest nytta av vår skoltyska ute vid en ö i den svenska skärgården! :-)

fredag 16 maj 2008

Mer jobb

När vi kom tillbaka till ön från båtfiffandet och hade tinat litegranna, var det bara att ge sig på något annat arbete. Nu var det dags att försöka eliminera den stora rishögen som vi jobbade på förrförra helgen. Efter lite eldande hade vi faktiskt fått bort en hel del av den och det ser genast lite bättre ut på "baksidan".

Imorgon blir det till att gå upp tidigt för att slänga massa skräp på avfallsanläggningen, som har lördagsöppet för en gångs skull. Röjning pågår!

Båt-fiff

Idag startade vi med ytterligare ett stort projekt: Laga Lilla Röd. Till vår hjälp hade vi Mor och Far P. Tur det, för det där med att laminera båt med epoxi är inget vi skulle kunna skriva upp på listan över saker vi behärskar.

Far P hade både koll och diverse pryttlar som kunde vara bra att ha och efter J hade testat litegranna, laminerade han som om han inte hade gjort annat i sitt liv. Eller nåja, det såg ganska bra ut iallafall. Hur resultatet blev återstår att se. :-)

Till att börja med skrapade vi bort löst material kring hålet i skrovet, sedan slipade vi med sandpapper för att få bra fäste mot det gamla underlaget. Till sist tvättade vi rent med aceton.

För att kunna bygga upp skrovet utifrån behövde vi ett anhåll på insidan (eftersom fälgen hade gått rakt igenom skrovet). Detta har vi tänkt att åstadkomma genom att lägga en skiva mot skrovet på utsidan och laminera på insidan. På så sätt får vi sedan ett anhåll på insidan som vi kan bygga på "utåt".

Eftersom det var ganska kallt idag, så härdar epoxin ganska sakta, så hur det blir får vi se om ett dygn eller två.

Tack, mor och far P, för hjälpen! :-)

Fortsättning följer...

torsdag 15 maj 2008

Fiff i smårum

Nu börjar man äntligen se att de små våningssängsrummen kan bli riktigt mysiga. Från början var de ju helt i furu och hade blåbetsade tak. Efter en hel del vit färg och ett antal timmar, börjar de se vettiga ut. Lampor, rullgardiner och klädhängare har kommit upp. Mattor, gardiner och ett par överkast saknas, men kommer inom kort.

onsdag 14 maj 2008

Golvspånet börjar komma på plats

Golvspån från Orkla, lim från Bostik (vinterlim) och spånskruv från Grabber. Bara att sätta igång! Ska bli skönt att slippa balansera på golvreglarna när man arbetar i badrummet.






Första delen klar. Var lite meck att få till det med väggen och de genomgående rören och så här i efterhand inser jag att det hade varit smartare att börja från andra hållet. Ytterligare någon dag senare fanns ett slätt golv att gå på. Känns oerhört lyxigt även om det återstår massor med arbete.

Orkidé?

När vi var ute på promenad häromdagen hittade vi dessa på en äng. Tyvärr inte hos oss, men om vi någonsin får till något ängsliknande på vår tomt, hoppas jag att det kommer att finnas sådana här på den. Någon som vet vad det är?

Jag kapitulerar

Även om jag, slipklossen och den finurliga slipmusen är de goaste vänner, verkar det som om slagbordet har satt hårt mot hårt. Nu ger jag upp slipandet och kör med Bums istället. Nu ska färgen bort!

Mera leksaker

Det blir en del inköp på verktygskontot när man har bott i lägenhet hela sitt liv och sedan blir med renoveringsobjekt. Inte för att jag klagar, verktyg är nytta och nöje i en härlig symbios.

Åkte till den lokala handlaren och klämde lite på olika sågar. Funderade först på DeWalts sänksåg som de har börjat tillverka efter att Festools patent löpte ut. Lockande, men även om det gavs rabatt var den lite väl dyr med tanke på att jag främst behöver den för att kapa golvspån.

Tillbaka till de vanliga cirkelsågarna och frågade om hur det var med styrskena till Bosch. Det som lokade med DeWalt var främst dess styrskenor. Nu visade det sig att handlaren kunde få hem skenorna om någon vecka men sågen kunde jag få med mig på en gång. Eftersom blåbyxorna var på blev det automatiskt på faktura och sågen bars ut ur butiken utan att jag behövt betala något, legitimera mig eller ens sätta en kråka någonstans. Lika förundrad varje gång detta händer då jag är van vid en mentalitet från "storstaden" där ingen litar på någon. Med viss rätt i och för sig...

En Bosch GKS55 som glatt gjorde fina snitt i det 22 millimeter tjocka golvspånet.



tisdag 13 maj 2008

Glasfiber, gips och magneter

Dags att rapportera från gropen. Gropen börjar i och för sig mer och mer se ut som ett rum och mindre som den grop man stod och frös i i höstas. När jag tycker att det inte hänt så mycket i badrummet händer det att jag tar fram mobilen och tittar på bilderna när det inte fanns något alls. Skönt att se att det faktiskt händer saker.

Jag häftade upp vindpapp redan förra helgen. Byggmax har nyligen öppnat i närheten och där hittade vi både vindpapp och en ny dörr till badrummet.


Igår var det dags att börja isolera. Drog på mig overall och andningsskydd och satte igång. Första remsan blev kanske inte perfekt, men övning ger fördighet. Eftersom jag har reglat cc 45 får jag skära varenda bit isolering. Dammar gör det med 0ch det blev snabbt vamt innanför overallen.



Nu är den första väggen isolerad och det är dags att sätta gips. Här ska det inte vara någon el så det är bara att smacka upp skivorna. Var lite fundersam över hur bra kant man får till när man knäcker skivorna, men det blev bra trots billig gips från Bauhaus och ingen förkunskap. Var bara att mäta, skära till och knäcka. Gick nästan lite för bra, även sneda vinklar var lätta att få till. Gipsen monteras med vanlig skruvdragare och no-name-skruv från Bauhaus.



I väggen intill installerar jag en apparatdosa för tvättmaskinen. 120 cm från färdigt golv ska den visst sitta. Lär vara den första elprylen i den här kåken som följer någon som helst standard.



Köpte "Hole finder" på Biltema för ett tag sedan. Avsevärt billigare än originalet men ska väl kunna klara av jobbet den med.

1) Peta i dosdelen i dosan.


2) Sätt an gipsskivan och strunta i att du
inte har en aning om var apparatdosan är.


3) För målsökaren över skivan tills magneterna gör sitt.
Ta sedan fram dosfräsen och hoppas att Biltemas grejer fungerar...

Det visade sig att man kan ha roligt för de hindralappar
som man sparar på att köpa Biltemas budgetvariant. =)



Resultatet: Ett snyggt hål precis framför dosan.
Bara att skruva fast gipsskivan.

Kryddor

Nu har vi planterat ut egenodlad basilika, dill och timjan. Kryddlådan börjar se rätt vettig ut, sedan förra året fanns det rosmarin, persilja, oregano, lavendel och mynta. Snart är den komplett! :)

måndag 12 maj 2008

Dagens bildgåta

Idag kommer en liten bildgåta som jag inte har facit till. Jag hoppas däremot att ni har det. Vad i hela friden är detta?!

Jubileum

Igår, den 11:e maj var det precis ett år sedan vi skrev på papper inne i byn och fick nycklarna till vårt Ruckel. Vi satt och kollade på foton från den allra första gången vi var ute och kunde konstatera att det faktiskt har hänt en hel del härute sedan dess. Om inte annat har vi lärt oss en hel del, som t ex att det inte spelar någon roll om de låser till pumphuset under vintern, eftersom kranen för vatten ändå sitter på utsidan. Det tog oss en vecka att komma underfund med det och vi hade under den tiden lärt oss att det går åt mycket snö om man ska smälta till t ex diskvatten.

Vi har också lärt känna våra grannar lite bättre och kan numera namnge säkert tio av dem med deras riktiga namn, inte bara våra hitte-på-namn. Vissa kommer dock alltid att få ha kvar sina hitte-på-namn, som t ex Valrossen, mannen som alltid klagar och leker polis.

Vi har också lärt oss att det är bra att åka från västkusten i god tid så man slipper köra runt i mörkret och leta efter bryggan, för när det blir mörkt härute, ja, då är det mörkt.

Som sagt vi har lärt oss en hel del och mer blir det med all sannolikhet. Förhoppningsvis kommer vi att lära oss hur man renoverar färdigt ett badrum och hur man lagar en båt. Båda sakerna ämnar vi att börja lära oss under denna semestervecka.

söndag 11 maj 2008

Vackert

Man behöver ingen tv när det ser ut så här om man går ett par hundra meter från stugan.

Dagens bildgåta

Jag hade lite svårt att se om det hade kommit upp några liljor. Så här i efterhand kan man ju fråga hur jag kunde missa dem. Är det någon som kan se liljorna?

Årets första dopp

Då var det avklarat. Årets första dopp togs idag nere vid vår badbrygga. Kallt var det. Vid ytan var det 16 grader enligt termometern. Uppfriskande, minst sagt. Men det var lite det som var poängen efter att ha jobbat i trädgården i solgasset.

lördag 10 maj 2008

Idag..

.. har vi socialiserat med grannarna (mkt trevligt umgänge med öl och dödsnack, alldeles lagom seriöst), förra året hann vi ju inte med så mycket sånt, vi bar mest byggmaterial. I år har vi lovat att vi ska vara mer sociala. Dessutom har J hittat de efterlysta liljorna. Det visade sig att de liljor jag var orolig för, inte alls hade dött/försvunnit, utan de hade helt enkelt kommit upp där jag satt dem, Det vill säga ungefär på samma ställe som tulpanerna. J kom in och frågade mig om de där 30 cm höga sakerna som växte mellan tulpanerna inte kunde vara de efterlysta liljorna. Där ser man. Det går kanske lättare att driva upp saker om man kommer ihåg var man satte dem...

Semester

En veckas semester, eller iallafall arbete/ närvaro, ute på ön är vad som väntar oss. Vi gick ut hårt idag vid middagstid med att bjuda in våra grannar på en öl ikväll. De kontrade med: Vill ni inte ha en öl nu istället?

Det slutade med flera öl och till och med ett par snapsar eftersom grannens pappa kom förbi. Vi hade hört rykten om "Snapsmannen" och de visade sig stämma. Mitt på dagen trugades vi i ett par snapsar. Trevligt, men inte vad man är van vid. Det bidde inte mycket arbete idag. Mycket snack och lite verkstad skulle man också kunna säga.

onsdag 7 maj 2008

Blommor

Fjäderstjärnvindorna jag planterade tidigare har nu vuxit till sig och kommer förmodligen att planteras ut nu i helgen. De har dock redan börjat blomma. Jag hoppas att de inte har blommat färdigt utan kommer att fortsätta blomma även när de är omplanterade. Söta var blommorna iallafall!

måndag 5 maj 2008

Krigsförklaring

Härmed förklarar jag krig mot:

- Mossa
- revsugor
- myror
- ljung

Skulle något av ovanstående efter denna dag påträffas inom Rucklets gränser, kommer åtgärder att vidtagas. Vederbörande kommer att landförvisas och dömas att leva i evig exil. Arkebusering kan förekomma. Med hänvisning till ovanstående, anser jag att min deklaration är kunggjord och att jag utan ytterligare varningar kan verkställa mina hot. Så det så.

Nyplanterat

Idag sa SMHI att det skulle vara mulet och rätt kallt, men när jag vaknade imorse och steg ut på verandan för att se var J hade tagit vägen, var det strålande sol och short/linne-varmt! J var uppe med tuppen och redan fullt upptagen med att kratta mossa och löv ute i trädgården. Jag ville ju inte direkt vara sämre och eftersom det var så fint väder beslutade jag mig för att skjuta upp inomhusprojekten till nästa helg och ta till vara på solstrålarna.

När vi lämnade vårt lilla ruckel för färd hemåt, hade vi åstadkommit plantering av två syrénbuskar, bortforslande av 5-6 skottkärror med löv och mossa samt lite allmänt pyssel såsom ogräsrensning. Med andra ord hade vi gjort ett gott dagsverke även idag.

lördag 3 maj 2008

Coola djur i vår natur #2

Förutom otäcka äspingar har vi siktat andra djur i trädgården. Bland annat hittade vi denna lilla raring.

Tyvärr siktade vi även denna otäcka sak. Jag hoppas att det bara är en sak som liknar en mördarsnigel... Har hört tillräckligt om dessa odjur för att förstå att de är en styggelse.

Gott dagsverke

Idag fortsatte vi att bygga på den lilla stengärdsgården igen. När vi höll på där och röjde, hittade J en till huggorm, fast denna gång en liten äsping. Det slog oss då att det kanske inte är jättebra att ha en massa ljung och mossa på tomten som både möss och ormar kan gömma sig i.

Så, eftersom vi saknar påbörjade projekt satte vi igång ett nytt: Riva bort all ljung och mossa från framsidan av tomten. Det bidde inte jättestor skillnad på tomten, men däremot fick vi ihop en jättehög som vi får försöka avyttra nästa vecka..

fredag 2 maj 2008

Jobb, jobb, jobb

Denna dagen började med en tur in till byn för att inhandla bland annat en innerdörr till badrummet. Den befintliga dörren skulle man nog kunna snubbla igenom om man hade otur Den verkar nämligen inte vara fäst i någonting. När vi kom hem igen och hade burit upp alla grejer (givetvis fick vi med oss lite mer hem, bland annat två syrénbuskar), insåg vi att vi var alldeles för trötta för att kunna såga upp reglar och sådant utan att såga fel. Kort sagt, hjärnorna ville inte riktigt vara med. Då beslutade vi oss istället för att fortsätta bygga på vår gärdsgård. Det låter lite paradoxalt att vara för trött för att såga, men inte för trött för att baxa omkring på stenar, men så var det.
Tyvärr höll vi på med detta tills det började mörkna, så det blev inget foto på den fina gärdsgården. Det kommer imorgon istället. Däremot har vi lite fina blomfoton att visa, så det får bli tulpaner och vivor idag istället!