tisdag 28 oktober 2008

Hemmafiff

Vi har inte försvunnit från jordens yta. Vi håller oss bara på "fel sida" och renoverar/fiffar i vår hyreslägenhet. Vi ska ha Halloweenkalas på lördag och eftersom vi är som vi är, så har vi satt igång med byte av bänkskivor i köket och ommålning i kök och arbetsrum. Undrar vem jag kan ha fått det där med att sätta igång med sådant i sista minuten från..?


Jag kan iallafall visa foto på den fina Ikea-komposten som verkar fungera alldeles utmärkt. Helt klart ett bra köp! Med tanke på den fina jorden som vi öste ur den gamla komposten förrförra helgen, så ser vi fram emot att kunna producera ännu mer miljövänlig (och billig) jord i denna!

måndag 20 oktober 2008

Nya blomster och ny rabatt

Hösttider är lika med fyndtider på plantskolorna. På väg ut till rucklet finns en jättebra plantskola och där hittade vi två lupinplantor och en vit daglilja. Det var 30% på alla perenner, vilket gjorde att vi kände oss riktigt fyndiga när vi gick därifrån.

Lupinerna hamnade innanför stengärdesgården och dagliljan i "avloppsrabatten".

Framför friggeboden fanns det sedan tidigare tre buskar med amerikanska blåbär. Mellan dessa, och vid sidan om dem, satte vi påskliljor och krokusar så vi får lite fägring även på den sidan om boden.

Efterbild II

Idag har vi (läs Joflopp) grävt bort en hel del av lerjorden i rabatten framför huset. Vi fyllde igen med finfin ny jord från vår kompost och lite köpejord och satt tillbaka de lökar som Joflopp så försiktigt räddade när han grävde bort avloppet.

Det verkar faktiskt som om de flesta lökarna mår bra, trots den rejäla ler- och vattenmängden, så de flesta hamnade i rabatten igen. Dessutom satt vi de tulpan- och alliumlökar som inhandlades för ett tag sedan.

Det gamla avloppsröret togs bort och ersattes temporärt med ett som iallafall leder bort vattnet från husgrunden. Så fort vi får tag på ett bra rör att koppla på den befintliga avloppsanslutningen, ska vi koppla det till samma avlopp som Joflopp fixat så fint till badrummet.

Nu ser det iallafall lite bättre ut framför huset, även om vi har ett rör mitt på gräsmattan.

lördag 18 oktober 2008

Före- och efterbilder

I vanliga fall när man visar före- och efterbilder, brukar det ge upphov till Ooh och Aah. Jag har inga sådana förväntningar efter dessa bilder. Förebilderna kan ni se här. Efterbilderna ser ut såhär:
Man kan säga att vi råkade öppna Pandoras ask.., nej förlåt, Pandoras avlopp. Det blir inte så mycket badrum denna helg...

torsdag 16 oktober 2008

Kolonibrudar

Idag hade jag det stora nöjet att få träffa ett helt gäng Kolonibrudar på riktigt! Jag blev medbjuden på en ytterst inspirerande föreläsning om Klimatsmart odlande och fick därmed träffa Litet Hus, Kollobarnet, Kolonidagar och Kolonin och balkongen. Det var väldigt roligt och intressant att träffa dem IRL och förhoppningsvis kan man få snika förbi deras kolonilotter någon gång. De huserar nämligen i närområdet allihop och inte på andra sidan Sverige som vissa andra.

Nu ska jag läsa mitt nya nummer av Allt om Trädgård och drömma om vad vi ska odla ute på ön nästa år!

onsdag 15 oktober 2008

Snuva och rabatten framför huset

Det har varit glest med inlägg här på sistone. Förra helgen hamnade vi i någon slags förkylningskoma. Näsan öppnade sig ungefär vid Nässjö och sen stängdes den inte igen (Den envisas fortfarande med att rinna, men nu är jag iaf hemma i stan igen). Det blev med andra ord inga stordåd utförda under förra helgen, men vi hann med att röja i rabatten framför huset.


Tyvärr har de förra ägarna haft en idé om att ett bra ställe att leda ut diskavloppet är i rabatten framför huset, så hela rabatten är genomsur. Det är med andra ord ganska konstigt att våra blommor har mått så bra? Frågan vi ställer oss är huruvida de olika lökarna har klarat av att hämta ny kraft och överleva i den blöta jorden? Det vore ju fantastiskt om de gjorde det, för jag gillade verkligen alla blommor sm kom upp förra året! Jag vill bara ha fler av dem nästa år! Så här har rabatten sett ut under året:

fredag 3 oktober 2008

Rucklet får nytt tak

Stugans äldsta del är från 1966 och takpappen är original, således 42 år gammal och hög tid att ersättas med ny papp. Otroligt nog har vi inte haft något läckage men när spikarna är på väg upp genom pappen känns det som att det är dags att sluta lita på turen. =)


Redan under semestern plockades delar av panelen bort men då den planerade takhelgen bokstavligt talat regnade och blåste bort har det varit en mindre snygg lösning med plast för att hindra regnet från att tränga in.



Den gamla pappen var lätt att få bort och var torr och spröd. Ganska snart låg en stor hög med gammal papp på marken och det var dags att inspektera råsponten. Endast ett par rader råspont nere vid takfoten behövde ersättas då de var lite angripna. 




Spikreglarna för gaveln var ganska dåliga och fick bytas ut. Värst var denna spikregel som i det närmaste pulvriserades när jag bröt loss den. 42 års väder och vind hade gjort sitt.



Otaliga getingbon fanns det under råsponten. Lyckligtvis var alla övergivna för det var ingen som protesterade när vi började plocka bort dem. Skulle någon haft invändningar hade vi övertygat dem med Doom Super och visat vem som bestämmer. =)




Lyx som takfotsplåt fanns inte tidigare och hängrännor var det inte tal om. Bror T fick rycka in och återuppleva gamla tider som plåtslagare. Hängrännor kommer att komma upp senare.



När pappen började komma på plats kom folkölen fram. Inget grovarbete utan pilsner, om än på burk. Pappen köpte vi på Byggmax och kommer från Trebolit. Helt ok att arbeta med och till ett vettigt pris. Kanske inte samma kvalitet som Mataki eller Icopal, men då vi inte har några ventiler eller annat som ställer till det kändes det ändå som ett säkert kort.



Ny fjällpanel kom på plats och målades med svart täcklasyr. Även den från Byggmax. Tanken är att hela det mörkbruna huset ska bli svart under nästa år. Kändes skönt att få upp ny panel då den gamla var i väldigt dåligt skick.





Skräpvirke och papprullarna som var inne i... papprullarna, (ja ni förstår säkert) eldades upp i tunnan på tomten. När det flammade som värst kunde inte gubbarna från stugorna en bit bort låta bli att komma förbi för att se hur arbetet hade gått. Det är svårt att dölja ljudet av 1500 pappspik som spikas i så de hade väl hört jobbet under dagen.





onsdag 1 oktober 2008

Klamby - IKEA:s bäst bevarade hemlighet

Då vår varmkompost är till brädden full tänkte vi köpa en ny kompost. Tyvärr känns det ju inte lika roligt att lägga tusen kronor på en kompost som på en maskin eller ett riktigt fiffigt verktyg. Tur då att Jo råkade på en pall med komposter på en av sina IKEA-turer. Viss förvåning kan man tänka sig. En varmkompost i plast är väl inte direkt något som man tror sig hitta på IKEA, och så värst platt var inte varan heller då det är en rund historia.

Eftersom jag glömde kortläsaren till minneskortet tänkte jag länka till en bild på komposten. Det visade sig inte vara helt enkelt. Komposten kallas Sverigekomposten men har IKEA-namnet Klamby. Söker man på Klamby hittar man inget om komposten. Söker på Sverigekomposten och hittar en länk till monteringsanvisningarna. Tillverkare är MMK Plastics och enda skillnaden från deras anvisningar är att deras logga är ersatt med IKEA:s

499 kronor får i vilket fall anses som ett fynd.