lördag 29 november 2008

Julfiff i stugan

Om man ska fira jul i stugan, måste man ju fiffa litegranna iallafall. Vi ska visserligen inte vara här på 3 veckor, men ändå.

Vintervatten - till slut

Efter förra helgens antiklimax var det idag dags att se om det skulle gå bättre med backventil. Till en början hände absolut ingenting, mer än att pumpen väsnades. Vi kontrollerade kopplingar, fyllde sugslang och provade igen. Ingen skillnad. Ringde bror T som installerat en pump tidigare i sommar. Fick tipset att fylla pumpen med vatten flera gånger och inte ge upp. Efter två, tre påfyllningar började det hända saker och till slut fungerade det precis så som jag hade hoppats. Nu har vi äntligen varmvatten från beredaren och vattnet kommer från kranen istället för att sölas med i dunkar.

Kopplingarna med de två kulventilerna. Den nedre är till för att stänga av ordinarie vattenledning och den högra öppnar och stänger vintervattnet.Pumpen i all sin prakt. 795 spänn på Jula och jag tror jag har listat ut vad som skiljer denna från de dyrare varianterna. För jag hoppas att en pump för 2000 inte låter riktigt lika illa som den här. Men den gör jobbet i alla fall.I brist på bättre tunna fick vi slakta en 25 liters dunk för att få ner sugslangen. Längre fram blir det en snyggare lösning med en större tunna. Kanske en isolerad tunna på 100-150 liter?

Gasolkaminen på plats

Efter att ha kånkat och släpat upp en 40 kg tung gasolflaska och till slut fått in den och gasolkaminen i stugan var det med viss andakt som kaminen tändes. Först flämtade den lite men sedan började den sprida behaglig värme och nu har vi det riktigt skönt här ute i rucklet.

Eftersom det var en P19 som vi fick tag på får flaskan stå utanför kaminen. Den är helt enkelt för stor för att få plats. Ute vid grillen står en kompisotflaska på 10 kg. Funderar på att fylla den och ha den till kaminen istället.

fredag 28 november 2008

Dimensionering av bjälklag

Jag tänkte dela med mig av lite tips när det gäller att regla upp eller dimensionera ett träbjälklag. Innan jag reglade upp golvet i badrummet försökte jag hitta bra information om hur man egentligen ska dimensionera sina bärlinor och golvbjälkar. Det visade sig inte vara helt lätt och det jag fick utgå från var en dimensioneringstabell eller spännviddstabell som har sitt ursprung från Norsk Byggforskning. En gång i tiden fanns den med i Dag Thorstensens bok Bygg altaner, trappor & uteplatser men i min utgåva är tabellen borta. Jag har tagit mig friheten att återskapa tabellen och lägga till ett par förtydliganden och ett exempel. Ladda ner spännviddstabellen här.

Eftersom denna tabell egentligen är till för altaner och trädäck är det bra att leta efter mer information. Träguiden har samlat mycket bra information och har en del tabeller och beräkningsexempel. För att komma åt informationen kan du behöva registrera dig, vilket är kostnadsfritt. Följande tabeller kan vara bra att titta på.


Vill man läsa lite mer avancerat om beräkningsexempel för bl.a. avväxling är följande länkar värda ett besök.

torsdag 27 november 2008

Egenburen gas värmer två gånger

Vi har pratat en hel del om att skaffa en gasolkamin för att lite snabbare få upp värmen när vi kommer ut. I veckan hade Silvan här i stan en kvällskampanj och vi plockade med oss en gasolkamin på 4,2 kW ett par hundralappar billigare än vanligt. På Blocket lyckades vi hitta en tom gasolflaska för en rimlig peng och tips om var man kan köpa billig gasol. 500 spänn fattigare och en hyfsat stor (om än tom) gasolflaska rikare beger vi oss till gasnissarna för att byta till oss en full flaska. Den nya flaskan visar sig sakna handtag då de med handtag tydligen var slut. Spelar roll, bara man får gas att värma med i kaminen - in med flaskan i bilen.

Den kändes nästan lite lätt och jag tänkte att det ska väl inte vara något problem att bära den från båten, upp över en bergig stig innan vi når stugan. På något magiskt vis var flaskan aptung när jag skulle ta den från bilen och upp till lägenheten. Aja, den borde väl väga runt 25 kg så det är väl bara att ta i lite. Kånkar och sliter. Jo frågar om jag verkligen kan ta den uppför bergsknallen till stugan och jag menar att det är iiiiiinga som helst problem. Kommer att gå huuuur bra som helst. Jajamän!

Gick precis in på AGA:s hemsida och läser där att en full P19 (stålflaska med 19 kg gasol) väger 40 kg. Sa jag att vårt exemplar helt saknar handtag?

Vattnet som kom av sig

Dax för en liten uppdatering om hur det gick med vintervattnet. I teorin verkar det fungera. I praktiken saknas en liiiiten detalj. Efter att ha kopplat ihop alla kopplingar, kulventiler och fått ihop pumpen med vattenledningen var det dags att slå på pumpen. Den låter... och låter... men inte en droppe vatten sugs upp ur dunken. Läser manualen och inser att jag helt glömt av att man tydligen behöver en backventil. Utan backventil inget tryck och inget vatten i slangen. Snacka om antiklimax.

I veckan har jag i alla fall köpt en komplett sugslang med backventil och allt. På lördag får vi förhoppningsvis chans att göra ett nytt försök.

lördag 22 november 2008

Vinter

Det är då själve den, att man ska behöva åka över hit till andra sidan för att få lite riktig vinter, och inte bara horisontal-regn och blåst! Här på ostkusten blåser det visserligen en del, men det är iallafall mer vinterlikt än på västkusten. Kanske lite väl kallt för min smak, men det finns ju vetekuddar!

fredag 14 november 2008

Stugan ska få vintervatten

Som ni såg stängde de bryskt av vattnet för oss förra helgen. För att få vatten till stugan blir det till att knata bort till pumphuset med dunkar och forsla tillbaka till stugan. Väl där får man värma vatten på spisen. Visst, det funkar men i ärlighetens namn är det inte jättekul att behöva slabba med kastruller så fort man behöver tvätta av sig. Så jag gjorde som Balthazar, funderade och funderade och sedan var det som självklart.

Med hjälp av en liten pumpautomat borde vi kunna pumpa vatten från våra stora dunkar och trycksätta systemet i köket. På så sätt får vi fortfarande varmvatten från kranen även om vi behöver hämta vattnet i dunkar. En mindre pumpautomat har inhandlats på Jula och igår plockade jag ihop alla kopplingar som behövs. Imorgon är det dags att se om teorin går att omvandla till praktik och om stugan kan få vintervatten.

måndag 10 november 2008

Uppe!

Nu är Dahliorna uppe ur jorden och kan förhoppningsvis klara sig över vintern och stoppas ner i jorden igen nästa år. Det verkar som om de har förökat sig, så jag ska läsa på lite om hur och om man kan dela knölar.

Badrumsbelysning

I sann badrumsrenoveringsanda för den tid vi nu lever i, har även vi valt att sätta spottar i badrummet. Eftersom det är begränsat med utrymme i taket fick vi leta efter spottar (eller downlights som det tydligen heter i detta fall) som inte behövde massa utrymme på grund av värmeutvecklingen. Ganska snart lärde vi oss att det är avsevärd skillnad på 230V och 12V när det kommer till värmeutveckling. Med 12 V och 20 W klarar dessa spottar, förlåt - downlights- att monteras med endast en luftspalt på 20 millimeter. Perfekt för vårt trånga pärlspontstak. Lamporna heter 1206 och kommer från Hide a Lite. Transformatorn är en vanlig elektronisk transformator och klarar av totalt sex anslutningar och max 80 W. Vi kommer att ha sex downlights men fördelat på två transformatorer. Dels för att denna bara klarar 80 W (våra lampor är på 20 W styck) men även för att det var enklare rent dragningsmässigt.

söndag 9 november 2008

Och där..

...stängde de visst av vattnet. Häpp! Där ser man.

Lökar

Om man skulle gå och försöka rädda sina Dahliaknölar från döden genom att gräva upp dem?

Update: Fast det heter ju knölar, inte lökar som jag skrev i rubriken.fredag 7 november 2008

Stugdags!

Nu var det ett tag sedan vi var ute på ön, men imorgon är det dags igen. Fråga är hur det ser ut i trädgården? Hur många har tagit upp sina båtar? Har man stängt av vattnet? Frågor som vi kommer att få svar på imorgon, som sagt.

Eftersom det är så mörkt numera, får vi åka tidigt på lördagsmorgonen istället för att åka vid lunch på fredagen. Nu väntar jag ivrigt på att det ska vända igen och bli ljusare!