onsdag 30 september 2009

En kanadensare till krypgrunden

Krypgrunden i den delen av stugan som vi har öppnat upp har aningens bristfällig ventilation och en hygrometer visade att det var upp mot 99% relativ luftfuktighet. När man då har lagt ett antal dagar på att gräva ut grunden för att bli av med jord och rötter och ska lägga på plast på marken känns det som att man kan löpa linan ut och sätta igen ventilerna och slänga ner en luftavfuktare.

Vi har en enkel luftavfuktare som har fått jobba en del. Problemet är att avvattningen består av en pytteslang och det blir svårt att fixa den så att den kan stå i grunden och tuffa och gå. Kanadensiska Woods gör lite mer robusta avfuktare som ligger på 3000 kr och uppåt. Förutom att de verkar vara de facto-standard i nybyggen med krypgrund går det att koppla en vanlig trädgårdsslang för vattenavledningen.

En kik på Blocket och 750 kr senare står det nu en Woods DS12 i lägenheten för vidare transport till stugan i helgen.

söndag 27 september 2009

Funktionstest

+
+
=

lördag 26 september 2009

Ny leksak - igen

På väg till stugan svängde vi in på Harald Nyborg och plockade med oss en hyfsat behändig kompressor. Utan kompressor blir spikpistolen inget annat än ett opraktiskt bokstöd, och det vore ju trist. Får se om vi hinner testa den imorgon eller om det får vänta tills nästa gång vi kommer ut.


Förutom kompressorn har vi idag burit ut de två isolerbalarna i bakgrunden och 54 meter glespanel (28x70) till innertaket. Vem behöver gå på gym när man kan handla leksaker för pengarna och få träning på köpet?

lördag 19 september 2009

Premiär

Ny ugn + nyplockade björnbär och blåbär = supergod paj!

tisdag 15 september 2009

Frön, frön, frön!

Eftersom jag inte har en massa kolonigrannar eller ens grannar på ön (eftersom de flesta inte har några blommor alls på tomten) som jag kan byta frön med, har jag tjatat på vänner och kollegor om fröbyten.
Hittills har jag lyckats byta till mig dessa frön:
- cremefärgad stockros
- röd stockros
- rosa hög vallmo
- vit mattram
- korkträd (!)

Givetvis har jag klickat hem lite fröpåsar också (från Odla och Impecta):
- Mix av luktärtor
- Scharlakansakleja
- Kinesisk Riddarsporre
- Azurriddarsporre
- Gullviva
- Praktklocka
- Akleja "Nora Barlow"
- Pompondahlia
- Dekorativdahlia
- Zinnia
- Jätteårästkrage
- Fingerborgsblomma
- Alunrot
- Foxglove Alba
- Sunflower, Vanilla Ice
- Klockranka
- Trädgårdsriddarsporre, "Gallahad"

I år ska det förkultiveras!

Hejdå spis, hejdå frys!

Nu börjar det likna nåt i köket! Den trasiga frysen är ersatt med en ny och fin frys. Den är lite smalare än kylen, så det blir nog en ny kyl också så småningom. Den vi har är från -02, så det är isåfall mer av estetiska än praktiska skäl som vi byter ut den.
Spisen fungerade, men var varken snygg eller bra, så det fick bli en ny. I helgen installerade vi de nya vitvarorna och vi kan skåda vardagsrumsgolvet igen.

Det kändes väldigt skönt att ställa ut de gamla vitvarorna bredvid soptunnan i söndags och vinka hejdå till dem!

måndag 7 september 2009

Lökfrossa

Jag råkade visst klicka loss lite på Odla.nu. Man kan ju tycka att jag borde vara lite skeptisk mot att plantera lökar, efter årets misslyckande, men skam den som ger sig, säger jag!


Rucklet får hängrännor

På något sätt trodde jag att 40 års avsaknad av takrännor skulle ha satt större spår än vad jag har sett efter att ha rivit upp hela sovrummet. Panel och syll verkar intakta men det det kan bli lite småfuktigt i krypgrunden efter kraftiga regn. Takrännor och dränering borde sätta stopp för detta. Dräneringen får vi vänta lite med, nu är det dags för takrännor.


Förra året fick jag en massa sköna prylar från min bror som skulle göra karriärsbyte och flytta utomlands. Han passade på att tömma garaget på prylar och helt plötsligt stod man där med lådor med fönsterblecksskruv, farmarskruv och massa annat skoj. Som en back med rännkrokar, ränngavlar, rännskarvar, rörvinklar och rörsvep. Hur bra som helst. Efter att ha kompletterat med stuprör och hängrännor skred jag till verket.


Började med att sätta de två yttersta rännkrokarna för att sedan slå ett snöre mellan dessa och hyfsat enkelt få resten av krokarna på plats. Elva krokar senare var det bara att få dit hängrännorna och börja fundera på var regntunnan skulle placeras.


En regntunna på 200 liter införskaffades och grävdes ner ca 40 cm. Mellan stuprör och tunna finns en lövrens, tanken är att vattnet hamnar i tunnan och skräpet utanför. Nu återstår bara att fixa med överfyllnadsskydd i form av en slang som leder bort vatten från tunnan när den är full. Funderar även på att sätta dit ytterligare en tunna och seriekoppla dessa och kunna få tillgång till 400 liter vatten.

torsdag 3 september 2009

Äntligen!

Imorgon är det dags att göra ett nytt försök att ta oss ut till stugan. Det är nästan tre veckor sedan vi var där sist och det kan ju ha hänt hur mycket som helst! Det kan också vara så att det bara är längre gräs än sist, men oavsett ska det bli skönt att komma ut till ön igen!