måndag 30 november 2009

Önskelista till nästa säsong
Under de tre säsonger som vi har haft vår stuga har vi fraktat all packning mellan båten och stugan i skottkärror. Det har visserligen fungerat men inte varit det bästa transportmedlet för exempelvis kattburar och annat som måste stå helt plant.

Nu funderar vi på om vi inte ska ta och köpa en sådan här kärra från Clas Ohlson. Den verkar lagom stor och tillräckligt robust för våra förhållanden ute på ön. Vi får titta närmare på den nästa gång vi är i närheten av CO och se vad vi får med oss hem.

söndag 29 november 2009

Kamindrömmar

Efter att ha suttit och kikat på otaliga braskaminer väcktes tanken om att ha en liten pyttekamin i sovrummet. Det skulle vara ett mysigt komplement till den lite större braskaminen i storstugan som vi fortfarande letar efter.

Hittade den här lilla gjutjärnskaminen från Nordpeis som inte mäter mer än 32,5 cm i bredd, 51 cm i djup och 63 cm i höjd. Tror den skulle passa väldigt bra i sovrummet.

Även om kaminen går att få för en överkomlig summa behövs en skorsten. Nu har vi ju redan gjort ordning taket på den här delen men det går kanske att lösa på lämpligt sätt.

Planering är halva nöjet

Även om det är en del kvar att göra på våra påbörjade projekt - badrummet och sovrummet, kan jag inte låta bli att börja planera för nästa projekt. Nu skulle man kunna tro att jag är ett fall för Arge Snickaren, dvs. en person som aldrig avslutar innan nästa projekt startas upp. Riktigt så illa är det inte. Det är bara det att jag gillar att planera och fundera på vad som ska göras härnäst.

Nästa stora projekt vi har pratat om är Projekt Storstuga. Nu när jag sitter och funderar på det inser jag att detta kommer att bli det största projektet hitintills. Inte för att vi inte har gjort delmomenten förut, utan för att dessa delmoment nu måste slås ihop till en helhet och utföras i rätt ordning.

Delprojekten för Projekt Storstuga är följande:

Operation Krypgrund/Bjälklag
Då den här delen av stugan inte har någon riktig trossbotten kommer vi att behöva ta upp golv och bjälklag på samma sätt som vi gjorde i sovrummet. Sedan ska krypgrunden ses över och eventuella brister åtgärdas. Ny trossbotten ska på plats tillsammans med ny isolering innan det gamla brädgolvet läggs tillbaka. Vore även bra om vi kunde klura ut ett sätt att tilläggsisolera bjälklaget.

Flytta om fönster
Vi vill ändra om en del i placeringen av fönster och altandörrar i storstugan. Altandörren vill vi flytta till motsatt sida för att på så sätt få en naturlig koppling till den del av tomten som vetter mot havet. Ett följdprojekt blir då att bygga ett litet trädäck på den sidan.

Tilläggsisolera väggarna
Väggarna i stugan är inte mer än 70 mm utöver klädsel. Det innebär att det är inte speciellt mycket isolering att tala om. Då vi spenderar den mesta av inomhustiden i storstugan vore det bra om vi kan tilläggsisolera med ytterligare 70 mm. Förmodligen gör vi det från insidan då det dels verkar enklare och dels för att vi ändå ska sätta ny innerväggklädsel i form av gips eller liggande panel.

Lägga om taket för denna del av stugan.
Innebär att all papp och råspont ska bort och innan nytt läggs på plats ska isoleringen bytas. Förhoppningsvis finns det tillräckligt med utrymme för att lägga på mer isolering än vad som ligger idag. Nya plåtar ska på plats tillsammans med hängrännor och stuprör. Samtidigt ska det monteras en skorsten eftersom vi vill ha en braskamin i storstugan.

Installera braskamin
När vi idag kommer till stugan drar vi igån en gasolkamin, ett par konvektorelement och en infravärmare. Gasolkaminen värmer bra med sina drygt 4 kW men det vore bra mycket mysigare med en riktig braskamin. Speciellt som vi faktiskt har en del ved som vi kan elda med. Det verkar finnas hur många olika modeller som helst att välja på och det blir väl ett litet projekt i sig bara att bestämma sig för vilken braskamin som vi vill köpa.

Dra om el och installera radiatorer
När vi ändå håller på ska all el i den här delen av stugan dras om. Samtidigt som vi placerar nya uttag och strömställare ska vi ordna med nya elradiatorer. De gamla radiatorerna åkte i år till tippen efter att isoleringen på kablarna smulades sönder när jag skulle plocka bort dem från väggen. 40 år i fritidshus hade gjort sitt och plasten hade helt enkelt vittrat sönder.


Undrar just hur lång tid det här kan tänkas komma att ta...

tisdag 24 november 2009

Vårförberedelser


Även om stugan är vinterstängd och det kommer att dröja några månader innan vi kommer ut igen kan vi inte låta bli att planera och förbereda för nästa säsong redan nu. Jo har tidigare sagt att odlingsbäddar med pallkragar skulle vara perfekt för oss då den annars steniga och grusiga marken inte riktigt är gjord för att odla i. Problemet är bara att nya pallkragar kostar multum i bygghandeln och på Blocket brukar de ha en strykande åtgång.

Av en händelse kikade jag här om dagen på Blocket och fick syn på en annons om sex lastpallar och 13 pallkragar för hundra spänn. Som tur var hade annonsen inte legat ute många minuter innan jag såg den och samma kväll bytte sakerna ägare.

Lastpallarna hade vi ingen som helst användning för men eftersom det var allt eller inget som gällde för dealen fick vi snällt ta med oss pallarna. Då de inte var i superduperskick skulle det inte gå att sälja dem vidare, utan det var återvinningscentralen som gällde. Nu hamnade de dock hos ett par vänner med öppen spis i sitt fritidshus och kommer till nytta trots allt.

Nästa gång jag är på Bauhaus och ser vad de tar för sina pallkragar ska jag gotta mig extra åt att våra kostade 7,70 styck. =)

söndag 22 november 2009

Vinterförberedelser


När stugan är vinterstängd och båten vinterförvarad kan man ta tu med nästa vinterförberedelse - att sätta glögg. Ska erkänna att vi aldrig har satt glögg tidigare men någon gång ska ju vara den första. Faller det väl ut kanske det blir en ny tradition.

Att sätta glögg är barnsligt enkelt. Så enkelt att jag flera gånger undrade om receptet verkligen stämde. Receptet vi använde är Göteborgs Postens recept på Dunderglögg och hela processen tog inte mer än tio minuter. Det som tar tid är att vänta på att glöggen ska bli klar. Minst tre veckor, helst sex ska den stå innan det är dags för provsmakning.

Stugabstinens

Det har inte gått mer än tre veckor sedan vi stängde stugan och båten togs upp för vinterförvaring. Ändå känns det som en evighet och abstinensen har redan kickat in. Å andra sidan kan man ju hitta på andra saker. Som att besöka två av våra vänner i deras mysiga stuga.

Den helgen passade vi även på att utforska en loppis som vi inte varit på tidigare och där hittade jag denna sköna bok från 1965 - Öppna spisar inne och ute, samt grillar. Skön sextiotalsnostalgi med knorr då vännernas öppna spis fanns med i en reklamannons i boken.

måndag 2 november 2009

Stängning

Stugan är nu stängd för säsongen. Lite väl tidigt om man frågar mig. Men ska bryggorna byggas om, så får jag väl rätta in mig i ledet.
I år satsade jag på att vakuumförpacka alla textilier under vintern, dels för att spara utrymme, men även för att se om de små musj******a har hållit sig från våra täcken, kuddar mm. Det är en bra uppfinning det där med vakuumpåsar. Kanske den bästa sedan färdigskivat bröd!

Givetvis var vädret toppen och det var svårt att slita sig när vi väl skulle bege oss igår. Det var mycket roligare att sitta och kika ner mot vattnet och se vilka träd vi kan ta bort utan att förstöra allt för mycket (och hur vi ska kunna lura grannarna att ta ner de träd som står på deras tomt...).