söndag 31 januari 2010

Svampbok från förr




När vi köpte stugan anade vi att det kunde finnas en del svamp ute på ön. Inte för att vi är vana svampplockare som med decenniers erfarenhet vet var svampen finns, utan för att det satt flera svampaffischer uppsatta på dörrar och väggar när vi klev in i stugan.

Igår när vi var på loppis passade jag på att kika bland böckerna. Jag är svag för vad jag anser är snygga faktaböcker från 50- och 60-talet och ibland hittar man roliga fynd. Den här gången en svampbok från 1951 i pocketformat men med hårda pärmar. Svampar till husbehov är titeln och framsidan pryds av en stolt fjällskivling tillsammans med en kantarell.

Vad som är lite roligt, men även skrämmande med svampböcker är att när de publiceras så är det den tidens sanning om svampar som står i böckerna. 1951 ansåg författaren Einar Ingelström, växtpatolog vid Statens Växtskyddsanstalt att den vanliga flugsvampen är en god matsvamp. Dock behöver man avlägsna hatthinnan och förvälla den innan. Själv tror jag att jag hoppar över den svampen även i fortsättningen.

Ett annat exempel är när man i boken läser om biskopsmössan, en ätlig murkla med säreget utseende. Här står det inget om att det finns en dubbelgångare, falsk biskopsmössa som är dödligt giftig.

I dagens svampböcker står inget om att flugsvamp går att äta och det varnas för den lömska biskopsmössan. Men man undrar ju vad det kommer att stå i svampböckerna som kommer ut om 20-30 år. Vilka svampar slukar vi idag utan att veta att det finns dubbelgångare som inte är lika snälla mot våra organ? Den som lever får se...


lördag 30 januari 2010

Kunde Karl X så kan vi!

Just när man inte riktigt trodde att stugabstinensen kunde bli värre fick vi reda på att isen ligger tjock ut till ön. De få bofasta som finns har tydligen knatat över till fastlandet sedan ett par veckor tillbaka, vilket väckte tankar om att det skulle gå att ta sig till stugan innan påsk. De senaste dagarna har vi kollat iskartor från SMHI och konstaterat att hela skärgården är igenfrusen med 10-20 cm fast is. Nu följer vi med spänning väderleksrapporterna för att se hur temperaturen kommer att vara under veckan och det ser lovande ut. -17 inatt och sedan konstant minus hela nästa vecka.

Med tanke på att det har kommit rätt mycket snö senaste veckan har vi fixat fram skidor. Som brukligt fyndade vi på en loppis och för 50 kr paret fick vi med oss två par skidor hem. Välanvända och med de gamla hederliga bindningarna som man kommer ihåg från barndommen. Det bästa med dem är att de funkar med våra vanliga kängor. Den skarpsynte ser att det inte finns några stavar på bilden. Det beror på att det inte fanns några. Något som kanske förklarar priset?


Stavar, ispik och något mer behöver vi komplettera med innan äventyret kan börja.



Vi tänker dock inte följa Karl X helt i fotspåren då han förlorade två hela kompanier som gick genom isen...

tisdag 26 januari 2010

Vilda grannar

Vilda grannar är kanske inget man i normala fall eftersträvar. Speciellt inte om man bor i en hyreslägenhet inne i stan. Har man ett litet hus ute på landet kan det dock vara trevligt med annat än bara tama grannar. Boken Vilda grannar från Naturskyddsföreningen innehåller massa bra tips på hur man får de vanligaste nyttodjuren att trivas i trädgården. Allt från hur man planerar en fjärilsträdgård till ritningar över holkar till fladdermöss och ugglor. Det finns till och med ritningar på humlebon och krypin för igelkottar.

Ute vid vår stuga brukar mängder med fjärilar och humlor skrota omkring i kryddlandet. Hackspettar, gröngölingar och ugglor har vi ofta invid knuten och på kvällen brukar fladdermössen flaxa runt. Kanske kan man göra det lättare för dem med hjälp av tips från boken. Blir det lite tid över under renoverandet kanske vi kan få till några fladdermusholkar i alla fall.




tisdag 12 januari 2010

Stugabstinensen når nya nivåer

Drygt två månader utan det andningshål som stugan utgör börjar märkas av. För att hålla den värsta abstinensen stången gör jag upp planer, kikar på braskaminer och funderar på avlopp. När inte det räcker blir det besök till Bauhaus, Hornbach, K-Rauta och Jula. Inte för att jag egentligen behöver köpa något, men eftersom stugan är så förknippad med täta besök till byggvaruhusen är det smått terapeutiskt att gå omkring bland gångarna.

Dessutom har jag inte känt något skriande behov av nya verktyg. Inte ens när vi fortfarande var ute i stugan. Visserligen skulle en bordsåg sitta fint och vi kommer att behöva köpa en tigersåg under året. Ett tag trodde jag att mitt begär efter nödvändiga verktyg var stillat. Sedan insåg jag att jag helt enkelt behövde tyngre prylar.



Vad sägs till exempel om en Pionjär 120 från Atlas Copco? Bensindriven bergborrmaskin på 26 kg. Förutom borr kommer spett och spettspade. Måste ju vara perfekt i den stenrika marken som finns ute på ön. Visserligen kan man hyra motsvarande maskin på Cramo men det är ju inte samma sak som att ha en egen.

När grannen drar igång sin grästrimmer så drar jag i
startsnöret och gräver rörgravar till avloppet.


Men så idag hamnade jag på irrvägar och plötsligt satt jag och läste diskussionsinlägg om lämpliga minigrävare. Vad vore mer ultimalt än en egen minigrävare ute vid stugan? Suveränt för kommande avloppsarbete och dränering. Nya tomten skulle kunna ordnas till och inte allt för stora stubbar skulle kunna lyftas all vägens kos.

När grannen drar igång sin fyrhjuling hoppar jag in i hytten och drar igång min 3,5 tonsgrävare. Ganska snart skulle man nog bli tjenis med alla på ön som behöver få något grävt.


Just det... Ö var det. Tveksamt om båten som hämtar soporna klarar av att ta en grävare på 3,5 ton.