tisdag 24 juni 2008

Pyrande plast luktar... fisk

Sedan någon vecka tillbaka har det kommit dunster av någon knepig lukt ute i stugan. Inte helt olikt en viss fisklukt som sedan blivit allt skarpare och svår att bestämma varifrån den kommer. Avloppet var huvudmisstänkt då vi trodde att lukten kunde bero på att vattenlåset torkat.

När en massa saker i köket slutade att fungera på midsommaraftonens morgon hade vi glömt lukten vi känt kvällen innan. Började med att kolla alla säkringarna för att konstatera att de såg hela ut. Bytte den aktuella säkringen ändå för att utesluta att den hade gått utan att pärlan flög ut. Ingen el i uttaget...

Kollade om det var fler saker som inte fungerade men det verkade som att allt gick att härleda till ett uttag som verkade strömlöst trots hel säkring. Plockade fram multimetern för att se om centralen fungerade som den skulle. Tog bort säkringen och mätte mellan bottenplatta och skyddsjord (i det här fallet centralens plåthölje). Multimetern visade 224 V så det måste vara något annat som strular.

Uttaget som slutat fungera är en historia i sig. Då man har byggt en garderob där det förra uttaget var har man valt att sätta ett nytt uttag någon meter bort och med hjälp av en gammal förlängningskabel koppla ihop det nya uttaget med kopplingsdosan i garderoben.

Schematiskt såg det alltså ut något som så här:
Kopplingsdosa - Sladd - Honkontakt - Hankontakt - Sladd - Uttag

Plockade bort skyddslocket på kopplingsdosan i garderoben och mätte där för att se om det var kabelbrott. Visade 224 V även här.

Plockade isär skarvkopplingen och mätte på honkontakten. 224 V.

Satte ihop alltsammans och mätte i uttaget på väggen. Nu visade multimetern inte 224 V längre utan pendlade mellan 40-50 V.

Kopplade isär skarvkopplingen och skruvade ner uttaget från väggen för att se om det var någon tråd som satt dåligt. Först då fick jag se det här:




Plasten har pyrt och nu var det inte längre någon gåta vad det var som luktade kvällen innan. Kikade på honkontakten, som det inte syntes så mycket på om man inte kikade noga.



Plockade isär hankontakten för att se hur den såg ut. Det har pyrt rätt rejält och det var kanske mer tur än något annat att det inte blev mer än så här. Kan tillägga att alla hemmapul som förra ägaren gjort i stugan nu är borttagna eller strömlösa.



0 kommentarer :