fredag 18 maj 2007

Fixa tak - del 1

Efter att ha forslat ut mängder med material, verktyg, gasolgrill, gasoltub och en Rottweiler var det dags att fixa till taket. Underbart väder och vi var glada över att slippa hålla på att riva tak i regn. Planen var att riva bort all gammal takpapp och bedömma vattenskadan. Den gamla pappen kom loss ganska lätt och kastades ner från taket i stora sjok. Tarzan (hunden alltså) lärde sig ganska snart att det var dumt att stå precis vid stegen.


Efter några timmars jobb så var taket i det närmaste trärent. Tog ytterligare lite tid att få bort alla gamla pappspik. Vid en första anblick ser taket ganska bra ut.
Börjar man titta vid ventilationsröret ser man var vattnet har trängt in. River upp råsponten för att se hur det ser ut under.Isoleringen är blöt, slänger ut den och blottlägger bjälkarna. Dessa är helt klart fuktskadade och måste fixas. River bort mer råspont och sedan sätter sig de båda bröderna och funderar likt professor Balthazar på hur man bäst går tillväga. Takbjälkarna måste kapas och sedan förstärkas på nytt. Taket har blivit förängt här och har en vinkel. Under vinkeln ligger en tvärgående bjälke som de mötande takbjälkarna vilar på. Även denna är skadad och måste bytas. Räknar snabbt ihop hur mycket material som behövs och tar ekan till fastlandet och sedan Clion till brädgården.
Med en virkesmängd på taket som får brorsan att skämmas, åker vi tillbaka till bryggan där ekan väntar. Under ständigt övervakande av nyfikna blickar lastar vi den stackars plastekan full med virke, drar igång sexhästaren och puttrar så sakterliga ut till ön.

Efter att ha stämpat upp taket med kraftiga reglar börjar vi plocka bort det dåliga virket. Motorsåg och fogsvans får göra jobbet. Gäller att mäta rätt så man inte gör fel.


När taket väl var ihoplappat igen var det för sent för att lägga papp. På med presenningarna och hoppas att det fina vädret håller i sig hela helgen.

0 kommentarer :