torsdag 31 juli 2008

Dags att flytspackla

Så har då badrumsrenoveringen nått en av de där viktiga milstolparna. De som man sätter upp för sig själv och har som små delmål i renoveringen. Den här milstolpen heter flytspackling och även om det bara är en del av badrummet som ska göras nu känns det skönt att ha nått hit. När det känns motigt och jag tycker att man inte kommer någonvart brukar jag titta på den här bilden och genast ser jag att det faktiskt har hänt en hel del.

Flytspacklet köptes redan förra hösten och har legat och tagit upp en massa plats i stugan. Renoveringen blev ju lite mer omfattande än vad vi först trodde och det hela har ju dragit ut lite på tiden. Nu var det i alla fall dags att komma igång. Först plockade vi fram allt som behövdes, flytspackel, murarspänner, blandare, dammskydd och hörselkåpor. Den billiga blandaren från Alpha Tools fungerar utmärkt, men den låter som en stenkross. Eftersom det har varit lite si och så med vattentillgången på dagarna hade vi tappat upp vatten i dunkar. Det hade varit lagom kul att stå med halva golvet färdigt och så tar vattnet slut.

Började med att blanda tre satser med spackel men det visade sig vara lite dumt. Den första satsen var antingen för dåligt blandad i botten eller så hade den redan börjat sätta sig. Fortsatte med en sats åt gången efter detta.

I anvisningarna står det att man ska hälla ut bruket i våder och sedan jämna av med en tandad spackel. Trots att vi hade valt den mindre mängden vatten, 4,5 liter till en säck, blev det inte tal om några våder. Spacklet flöt fint ut och det var bara att blanda nytt och hälla ut. Höll koll på markörerna så att dessa inte täcktes för mycket och efter någon timma med blandande och hällande var allt klart. Nu väntar vi med spänning på att det ska bränna till sig så pass att vi kan gå in på det.

Värt att veta:
Vi har valt att använda Maxit 4320 FibreFlow Rapid ovanpå 22 mm golvspånskiva. Eftersom vi inte kommer att ha golvvärme och den totala yta understiger 10 kvadratmeter behöver vi inte lägga in något 2,5 mm svetsnät på spånet innan vi flytspacklar. Detta är helt förenligt med BKR:s regelverk då produkten klarar sig utan detta nät på denna yta. Nätet är annars till för att förhindra sprickbildning mellan spånskiva och flytspackel. Oavsett vad killen/tjejen på Beijer/Bauhaus/Byggmax/K-Rauta/Cheapy säger om att fiberarmerat flytspackel inte behöver armeras så kolla upp vad tillverkaren till just ditt spackel har för regler.



0 kommentarer :