tisdag 26 maj 2009

Flytspackling av dusch

I avdelningen badrumsrenoveringar-som-tar-två-år har vi nu kommit till duschutrymmet. Redan förra sommaren flytspacklade vi övriga golvet i badrummet, men väntade med det som skulle bli duschutrymmet. Efter att vi i veckan fick till en tröskel var det bara att börja förbereda för flytspacklingen.

Även om det inte behövs valde jag att lägga i ett armeringsnät, mest för att det ibland känns bättre med både livrem och hängslen. Spångolvet primades med Maxit Floor 4716 och lämnades att torka.


Då golvbrunnen ligger i nivå med spångolvet monterades en förhöjningsring. Golvbrunnen och alla dess tillbehör är från Jafo och jag tycker de verkar vara enkla att arbeta med. Den skarpsynte ser att det är den gamla modellen på bilden vilket förklaras av att mycket av grejerna köpts in långt innan. Golvbrunnstillbehören fyndade vi när Coop Bygg la ner och hade utförsäljning förra våren.


Jag har haft lite ångest för att få till ett bra fall vid golvbrunnen, speciellt som det gick lite troll i flytspacklingen förra året. Då fallet närmast golvbrunnen ska vara mellan 1:50 - 1:150 valdes i äkta mellanmjölksanda 1:100. Det innebär att på en meter ska fallet vara en centimeter. För att underlätta fallbyggandet satte jag helt enkelt en spik i skyddlocket på brunnen och fäste sedan en penna i ett snöre. Med hjälp av detta var det enkelt att rita upp cirklar i steg om tio centimeter utanför brunnen. Vid varje linje ska fallet öka med en millimeter.

Det finns speciella plastpinnar som man kan använda sig av för att markera nivån. Jag valde att använda vanliga skruvar istället. Dessa skruvades i längs linjerna och justerades sedan tills skruvskallen hamnade i rätt nivå. Blev ett fasligt skruvande och mätande innan alla skruvar var på plats.

Till slut kunde jag blanda till flytspacklet. Hade en säck med Maxit Floor 4320 Fibre Flow Rapid som jag blandade till enligt konstens alla reger. På säcken står det att ytan ska vara gångbar efter ett par timmar men jag fick sitta och fixa fallet i över två timmar eftersom det tog en evig tid för det hela att bränna. Kan ha varit vädret som ställde till det med hög luftfuktighet. Någon vecka tidigare när jag spacklade under tvättställsmöbeln med "fulspackel" från Byggmax var det inga som helst problem. Till slut stelnade även spacklet runt brunnen

0 kommentarer :