torsdag 18 mars 2010

Mätbandet får en kompis

Det är sällan jag använder tumstock, mest för att jag tycker det är rackligt så fort det handlar om längre avstånd än 15 cm. Favoriten de senaste åren har varit ett femmeters mätband från Hultafors. Jag tycker det funkar väldigt bra att mäta virke med och det går enkelt att hantera själv. Det finns dock ett stort aber med mätband som jag irriterar mig något grymt på. Nämligen när man ska mäta invändiga, lodräta mått där man inte kan fästa tungan någonstans. Bandet svajar fram och tillbaka om man inte orkar hämta en pall för att låta tungan börja vid golvet istället.

Sedan finns det en hake till, men det är inte mätbandets fel utan helt mitt eget. Även om jag lyckas hålla bandet rätt vid en invändig måttagning så glömmer jag i ca 5% av fallen att lägga till 10 cm eftersom själva mätbandsbehållaren bygger just 10 cm. Ni kan ju ana hur många gånger jag kommit tillbaka med en regel eller panel som varit exakt, på millimetern 10 cm för kort.

För att råda bot på eländet och för att snabbt och enkelt kunna mäta längre än fem meter slog jag igår till på en laseravståndsmätare från Bosch. DLE 70 heter modellen och som man kan gissa sig till av namnet kan den mäta upp till 70 meter med en noggrannhet på 1,5 mm. Fullt tillräckligt för mina behov.


1 kommentarer :

  1. Mor P sa...

    Häftigt