lördag 18 april 2009

Badrummet får kakel

Efter att ha smetat på mer tätskiktsgucka sent igår kväll kunde vi i eftermiddags våga oss på att börja försöka sätta kakel. Först började vi med att mäta ut mitten av väggen och sedan räkna ut hur kakelplattorna skulle fördelas över väggen. Eftersom vi ville få hela plattor mot taklisten hamnade den första hela raden en bit upp. En list spikades fast i våg och fick fungera som startpunkt.


Sedan var det dags att blanda fix. På säcken kunde man bara få reda på hur mycket vatten som hela säcken ska blandas med. Vi hade ingen som helst avsikt att blanda upp 25 kg fix utan fick sätta oss och räkna lite. Då vi inte har någon våg fick vi börja med att mäta upp allt pulver för att översätta 25 kg pulver till x antal liter. I den här ekvationen blev x=18 och vi kunde blanda till en lämplig mängd.


Upp med smetet på väggen och försök att se ut som du gör detta varje dag. Här misslyckades jag fatalt. Kändes allt annat än vant och plötsligt insåg jag hur mycket kakel som ska upp innan badrummet är klart. När jag och Jo fått upp några rader kändes det dock bättre och till slut fick man upp någon slags rutin. Jo skar till kantbitar som om hon inte gjort annat.

Efter tre rader var det dags för sanningens ögonblick. På med vattenpasset för att se om vi lyckats få det någorlunda rätt. Det visade sig att vi lyckats hyfsat bra, så det var bara att forstätta med fler rader.

Till slut blev halva väggen klar och det känns lite smått overkligt att se kakel på väggen, om än bara två kvadratmeter av de närmare 26 som ska upp. Imorgon blir det till att fortsätta.

3 kommentarer :

  1. Världen enligt J. sa...

    Wow! Det kommer bli jättefint! Bara tanken på ett badrum i rucklet får mig grön av avund :)

  2. Jo sa...

    Världen enligt J: Ja, det kommer nog att bli finfint! :) Efter att ha varit utan i snart två år, känns det smått overkligt dock.. :)

  3. Patricia sa...

    Äntligen bilder! Ser ut att bli fint i ert badrum. Ser fram emot bilder på det färdiga resultatet.